У Києві презентували електронно-картографічний проєкт «Друга світова на мапі України»

Як саме Друга світова війна змінила географію України – кожен відтепер може побачити на новому довідковому ресурсі Музею. Це електронно-картографічний проєкт «Друга світова на мапі України», який презентував Музей.

Візіком,  maps API, війна, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на сторінку Національного музею історії України у Другій світовій війні.

І відтепер він доступний на сайті - https://mapsearch.warmuseum.kyiv.ua/pages/about/.

Науковці Музею забрали у ньому дані про назви 44 596 міст, сіл і селищ, їх підпорядкування та географічне положення станом на 1946 і 2014 рр. – від Другої світової до початку російсько-української війни. Адміністративно-територіальну складову доповнюють відомості про війська, цивільне населення тощо. Вражають відомості про села, які до чотирьох разів переходили з рук в руки. Трагічну долю мирного населення засвідчують близько 700 ущент спалених під час німецької окупації сіл і містечок, а також сотні сіл, які були зняті з обліку радянською владою за підтримку українських повстанців.

Поштовхом до цієї фундаментальної роботи стали запити людей, які просили допомогти Музей встановити місця загибелі своїх рідних. Ці дані містяться у свідченнях про загибель, і таких «похоронок» у Музеї – близько 3-х мільйонів. Місця загибелі за ними можна було встановити не завжди: деякі населені пункти після війни перейменували, деякі затопили, деякі приєднали до більших.

Наші науковці взялися за уточнення даних, понад десять років працювали з джерелами і картами. Інформацію паралельно збагачували факти з історії населених пунктів, які ми додали до географічних. Це дати окупації та вигнання нацистів та їх союзників - угорську, румунську, італійською армії. Це назви частин, які звільняли населені пункти, і це – дати і місця боїв з УПА, військами Вермахту та НКВД. Є дані про злочини на окупованих територіях і масові страти євреїв, про села, які спалили нацисти, і села, які радянська влада зняла з обліку за підтримку українських повстанців, - йдеться у повідомленні.

2023-03-14 13:52:20