Градієнтометрія, радіолокація та 3D-моделювання допомагають шотландським археологам

Нещодавно виявлений форт біля валу Антоніна в Шотландії є важливим доповненням до обмеженої кількості знайдених оборонних споруд, надаючи цінну інформацію про окупацію територій країни Римською імперією.

Візіком,  maps API, 3D,

Про повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на focus.ua.

У пересіченій шотландській місцевості Західного Данбартонширу зробили дивовижне відкриття. Вздовж могутнього валу Антоніна виявили загублену римську фортецю, яка стояла на сторожі влади і могутності проти бунтівних шотландських племен, пише Ancient Origins.

Римська армія під командуванням імператора Клавдія прибула до Шотландії в 43 році нашої ери, але зіткнулася з запеклим опором місцевих племен, зокрема каледонців. У 142 р. н. е. римляни побудували вал Антоніна, щоб позначити північно-західний кордон своєї імперії, а для його захисту звели низку фортів і фортець.

Після кількох невдалих спроб знайти втрачений римський форт у 1970-х і 1980-х роках, Історичне середовище Шотландії (HES) нещодавно оголосило про своє відкриття за допомогою градієнтометрії, високотехнологічного методу геофізичної розвідки.

Фортеця знаходилася в полі неподалік від початкової школи Карлейт в Данточері, Клайдбанк, поруч з валом Антоніна, який є одним із шести об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Шотландії.

За словами антиквара Роберта Сіббальда, перша згадка про римську фортецю датується 1707 роком, але досі вона залишалася втраченою. Градієнтне сканування виявило кам'яну основу фортеці, на якій звели вал заввишки близько 2 метрів.

Фортеця складалася з двох невеликих дерев'яних будівель, які могли вмістити від 10 до 12 римських солдатів протягом тижня. Солдати розміщувалися у набагато більшому форті Данточер у Західному Данбартонширі.

Римські фортифікаційні споруди в Шотландії були, по суті, оборонними військовими об'єктами, побудованими Римською імперією під час її окупації з 1 по 4 століття нашої ери. Ці фортеці стратегічно розташовувалися вздовж північного кордону імперії, відомого як вал Антоніна, для спостереження і контролю за пересуванням часто бунтівного місцевого населення.

2023-04-21 13:55:28