4000-річна "карта скарбів" веде археологів до стародавніх місць у Франції

Камінь з загадковими позначками, якому 4000 років, використовується археологами як "карта скарбів" для пошуку стародавніх місць на північному заході Франції.

Візіком,  maps API, карта, скарби,

Джерело: msn.com

Деталі:

Так звана плита Сен-Белека бронзового віку була вперше виявлена в Бретані в 1900 році, а потім знову знайдена в підвалі французького замку в 2014 році.

У 2021 році дослідники заявили, що 5-футова на 6,5-футова плита є найстарішою 3D-картою відомої території в Європі. Зараз вони використовують її, щоб знайти більше археологічних пам'яток.

"Використання карти для пошуку археологічних пам'яток - це чудовий підхід. Ми ніколи так не працюємо", - сказав Іван Пайлер, професор Університету Західної Бретані (UBO), який назвав це "картою скарбів".

Плита описує територію розміром приблизно 30 на 21 км, і колега Пейллера Клемент Ніколя з науково-дослідного інституту CNRS сказав, що їм потрібно буде обстежити всю територію - робота, за його словами, може тривати 15 років.

Вважається, що шматок скелі датується раннім бронзовим віком, між 1900 і 1650 роками до нашої ери, і його "повторювані мотиви, з'єднані лініями", дають макет карти, кажуть дослідники.

Якщо їм вдасться розшифрувати карту, це може призвести до значних відкриттів, крім того, що вже було знайдено, додали вони.

"Ми ще маємо ідентифікувати всі геометричні символи та легенду, яка їх супроводжує", - сказав Ніколя.

Археологи також проводять розкопки на місці, де плита була знайдена більше століття тому, щоб "краще контекстуалізувати відкриття, щоб мати можливість датувати плиту".

Їхніми зусиллями вже було виявлено кілька раніше не знайдених фрагментів плити, яку відламали та перепрофілювали як стіну гробниці.

Ніколя сказав, що відкриття натякає на колись процвітаюче стародавнє королівство, яке занепало в результаті серії повстань і повстань тисячі років тому, що призвело до розбиття вигравірованої скелі.

Довідково:

Деталі:

  • Вік: 4000 років
  • Розмір: 5 футів на 6,5 футів
  • Місце розташування: Бретань, Франція
  • Відкриття: 1900 рік (вперше), 2014 рік (повторно)
  • Значення: Найстаріша 3D-карта відомої території в Європі, використовується для пошуку археологічних пам'яток

  • #археологія
  • #карта
  • #3D
2024-05-07 11:04:05