Французький архітектор ініціював програму зі складання карт руйнувань в Україні

Французький архітектор Мартен Дюплантьє у березні 2022 року ініціював програму зі складання карт військових руйнувань в Україні. Його команда веде цей облік у перспективі повоєнної відбудови країни.

Візіком, API Visicom, карта, руйнування,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на mind.ua.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Деталі. Дюплантьє – архітектор та урбаніст, президент французької архітектурної асоціації AMO. У березні 2022 року він зібрав команду, яка веде перепис військових руйнувань в Україні та наносить цю інформацію на карти. Група із шести осіб – переважно з українських фахівців – базується у Львові.

Я познайомився з ними, коли виступав з лекціями в українських університетах та школах архітектури останніми роками, – розповідає Мартен Дюплантьє в інтерв'ю RFI.

Група спирається на дані своїх кореспондентів у різних українських населених пунктах. Із самого початку вони вирішили приділити особливу увагу становищу у п'яти українських містах:

  • Чернігові,
  • Сумах,
  • Харкові,
  • Миколаєві
  • та Маріуполі.

У Маріуполі у нас давно немає кореспондентів, ми стежимо за тим, що там відбувається по пресі, – зазначає Дюплантьє.

Інформація, що міститься в їх картах, неповна. Точну кількість зруйнованих будівель в Україні поки що неможливо порахувати. Більшість руйнувань припадає на населені пункти у прифронтових районах, звідки складно отримувати оперативну інформацію.

Переважна більшість руйнувань – це житловий фонд, оскільки житлові будинки становлять приблизно 90% всіх будинків.

Але ми бачимо прагнення російської армії завдавати ударів по важливих з погляду ідентичності об'єктах, як музеї, історичні центри міст. А також по школах та лікарнях. Міста, де неможливо отримати лікування та відправити дітей до школи, стають непридатними для проживання, – продовжує Дюплантьє.

Його команді відомо про приблизно 1500 особливо цінних з погляду архітектури будівель, повністю зруйнованих в Україні, і тисячі пошкоджених.

Довідково

  • Карти руйнувань поки що не опубліковані – немає дозволу від Міністерства оборони України, оскільки це може бути чутлива з військової точки зору інформація щодо тих чи інших будівель.
  • Дюплантьє від початку російського вторгнення щомісяця їздить до України. За минулий рік, окрім Львова, він побував у Києві, Чернігові, Миколаєві, Одесі, Харкові, Ізюмі та інших містах, куди російське вторгнення принесло загибель та руйнування.
2023-02-08 09:47:53