Проект “Війна впритул" показує українські міста "до" і "після" вторгнення окупантів

Від початку повномасштабної війни компанія Google закрила можливість оновлювати фотогалерею українських вулиць на своїх картах. Додавати нові зображення до функції Google-maps “Перегляд вулиці” на мапах України не дозволяють через “чутливість контенту.”

Візіком,  maps API, Війна впритул

Про це Українській службі Голосу Америки розповів перший сертифікований фотограф Google в Україні Микола Омельченко, передають Новини картографії від Візіком з посиланням ukrainian.voanews.com.

На запит Голосу Америки до Google із проханням прокоментувати це повідомлення, в компанії поки не відповіли. Після тимчасової заборони розміщувати свої кадри на картах Google, Микола Омельченко та команда однодумців, за підтримки Агенції США з міжнародного розвитку USAID, створили проект “Війна впритул” (“War Up Close”), у якому показали українські вулиці до та після російських злочинів.

Одягнувши спеціальні окуляри віртуальної реальності, глядачі з усього світу можуть “прогулятися” Україною після повномасштабного нападу Росії, та порівняти з тим, як усе виглядало до війни.

Візуальний проект “Війна впритул” 23 лютого представили у Вашингтоні, а тепер він експонується в містах Європи. Про реакцію іноземців і те, як під час зйомок команда фотографів допомагала українським рятувальникам, Голосу Америки розповів керівник проекту “Війна впритул” Микола Омельченко.

Ірина Шинкаренко, Голос Америки:

В рамках проекту “Війна впритул” ви показуєте українські вулиці після нападу росіян. Чим ці зображення відрізняються від картинок, які іноземці бачать по телебаченню та в інтернеті?

Візіком,  maps API, Війна впритулмапа реновацій

Візіком,  maps API, Війна впритул

Микола Омельченко, керівник проекту “Війна впритул”:

Звичайне фото чи відео з камери показує лише один ракурс, люди не бачать, що відбувається навколо. А відео 360 дає змогу побачити все навкруги. Це дозволяє зануритись в атмосферу, і відчути, що руйнування всюди, що війна скрізь.

Люди можуть "пройтися" вулицями Ірпеня, Бучі, побачити як було і як стало.

Завдяки нашому проекту, люди можуть "пройтися" вулицями Ірпеня, Бучі, побачити як було і як стало. Подивитися панорами руйнацій із висоти пташиного польоту, а також відчути себе прямо у квартирах зруйнованих будинків у Харкові або Чернігові.

Наше завдання, по-перше, показати, що все це більш масштабно, ніж показують по телебаченню, трагічніше. По-друге, Street View не можна заперечити, бо якщо фотографії можна сфабрикувати чи взяти з іншої локації, то в системі "Перегляд вулиці" ви знаєте локацію, всі наші фото мають GPS-координати і вони незмінні.

Ми взяли з Google-maps картинку, як Україна виглядала раніше, і за технологією Google зняли на свою техніку те ж саме відео, яке знімав би Google, якби був на місці. Ми дали змогу порівняти на цих відео: як було і як стало тепер.

Google свої оновлені карти знімав востаннє в Україні у 2015 році, тому інформація, яку ми беремо, - за 2015 рік. Наразі Google не дозволяє оновлювати карти, він закрив мапи для України і не можна нічого додати або змінити на Google-картах. Тож коли Google закрив це для публічного доступу, ми вирішили створити свій хостинг, свій проект, який показуємо по всьому світу.

2023-03-09 14:31:15