Відкриття на Самоа проливає світло на виникнення нерівності

Відкриття давніх кам'яних стін, високих насипів та канав у непрохідних джунглях долини Фалефа на острові Самоа (Океанія) допоможе краще зрозуміти виникнення родової власності на землю та соціальної ієрархії в полінезійському суспільстві.

Візіком, maps API, карта,

Джерело: phys.org

Деталі:

Очолюване професором Ітаном Кокрейном з Університету Окленда (Нова Зеландія) дослідження встановлює зв'язок між різким зростанням населення Самоа, більш родючими землями та початком розмежування територій, пов'язаним із соціальним статусом.

LiDAR технологія допомагає розгадати таємниці минулого

Ключовим інструментом дослідження став LiDAR - технологія дистанційного зондування, що використовує лазер для вимірювання відстані до поверхні Землі та створення топографічних карт. LiDAR дозволяє "проникнути" крізь густе листя та побачити те, що приховує лісовий покрив.

Вражаючі знахідки

Завдяки LiDAR вчені виявили вражаючі кам'яні стіни, платформи та насипи віком від 600 до 900 років. Деякі з цих структур були родинними будинками, інші - громадськими або церемоніальними спорудами. Також знайдено "зіркові кургани" заввишки до двох метрів, які, можливо, використовувалися для полювання на голубів.

Від колективної дії до нерівності

Дослідження вперше пов'язує час та причини будівництва цих структур із "проблемою колективних дій". Зростання населення призвело до необхідності захищати свої ресурси.

Перші масивні кам'яні стіни з'явилися біля родючих земель

Це свідчить про те, що самеанська система вождів, поширена в полінезійському суспільстві загалом, могла сформуватися на основі того, хто мав доступ до землі в ті ранні часи, а хто ні.

Довідково:

Дослідження на Самоа допомагає зрозуміти, чому протягом тисячоліть на планеті виникали ієрархічні суспільства, тоді як 20 000 років тому більшість людських спільнот були більш рівними. Це відкриття є кроком до кращого розуміння розвитку людського суспільства.


  • #археологія
  • #Полінезія
  • #Lidar
2024-07-04 10:11:19