Громадський рух «Чесно» дослідив відкритість міських та обласних рад в Україні

Громадський рух «Чесно» дослідив відкритість міських та обласних рад в Україні у другому півріччі 2022 року. Вінницька обласна Рада – у четвірці лідерів рейтингу.

Візіком, API Visicom, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на 24.vn.ua.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Запити «Чесно» містили 11 маркерних питань щодо діяльності міських та обласних рад у другому півріччі минулого року (від 30 червня до кінця грудня 2022 року), які стали критеріями для оцінювання. За кожну позитивну відповідь на сформульоване у запиті питання упорядники рейтингу давали 1 бал. Якщо інформація публікується частково, це оцінювалося у 0,5 бала.

Вінницька обласна Рада набрала 10 балів із 11 можливих.

Львівська тримає першість із попереднього аналізованого періоду, її очолює Ірина Гримак (ЄС). Три ради покращили свої результати – Вінницька, Волинська та Рівненська. Їх очолюють відповідно Вячеслав Соколовий («Українська Стратегія Гройсмана»), Григорій Недопад («За майбутнє») та Андрій Карауш («Слуга народу»), – йдеться у матеріалі «ЧЕСНО».

Серед аналізованих показників – дані про засідання сесій та комісій на сайті обласних рад. Вінницька облрада отримала бали за відкритість наступної інформації: розпорядження про скликання ради, порядок денний, подані проєкти рішень, поіменне голосування, трансляція чи відеозапис засідання, стенограма засідання, ухвалені рішення. Відзначено також доступ громадян на засідання комісій та сесій обласної ради.

Одним з основних критеріїв довіри людей до влади та депутатського корпусу є відкритість і публічність, тому дуже важливо навіть в умовах воєнного стану оприлюднювати питання порядку денного сесії ради та тексти проєктів рішень, – пояснюють у «Чесно».

2023-03-29 13:50:46