Археологи виявили наскельні астрономічні карти

Археологи з Ягеллонського університету в Кракові (Польща) виявили наскельні астрономічні карти в стародавньому місті індіанців пуебло, яке розташоване на плато Меса-Верде на кордоні між американськими штатами Колорадо та Юта.

Джерело: vsviti.com.ua

Деталі:

Відкриття було зроблено у комплексі поселень Касл-Рок-Пуебло, де раніше вже були знайдені петрогліфи XII-XIII століть та наскельні панелі XV-XVII століть зі сценами полювання.

Цього разу вчені змогли піднятися на одну з найважчих ділянок Піщаного каньйону, де, за повідомленнями місцевих жителів, також були зображення. І вони справді знайшлися на висоті 800 метрів.

Загадкові петрогліфи складені в цілі панелі, довжина яких становить близько чотирьох кілометрів. Ці наскельні малюнки опоясують велике плато.

На кам'яних панелях вирізані спіралі діаметром до одного метра, які використовувалися народом пуебло для астрономічних спостережень. Вони допомагали визначати літнє та зимове сонцестояння, а також весняне та осіннє рівнодення.

Також на панелях були виявлені розписні зображення з воїнами та шаманами, які, на думку дослідників, датуються III століттям нашої ери.

Довідково:

Пуебло були ранньою індіанською цивілізацією, яка виникла приблизно в 100 році нашої ери. Вони були одними з перших індіанців, які почали будувати багатоповерхові будинки, висікаючи їх у скелях. Пуебло також були майстерними ювелірами.


  • #археологія
  • #астрономія
  • #карта
2023-12-20 11:47:15