Новітні технології допомогли виявити палеолітичне житло

У провінції Кантабрія, Іспанія, археологи виявили палеолітичне житло, яке датується понад 16 тисячами років тому.

Знахідка, розташована в печері Ла-Гарма в муніципалітеті Рібамонтан-аль-Монте, є однією з найкраще збережених у світі.

Джерело: focus.ua

Овальний простір житла, обмежений кам'яними блоками та сталагмітами, фіксував структуру з палиць і шкір, притулених до стіни печери. Загальна площа приміщення близько 5 квадратних метрів, з основною увагою приділеною вогнищу.

Археологи також виявили залишки різноманітної повсякденної діяльності, пов’язаної з магдаленськими мисливцями та збирачами. Серед найцікавіших знахідок – інструменти із кістки та рогів, обробка хутра, а також різноманітні об'єкти, які свідчать про навички обробки каменю.

Задокументовано понад 4 614 предметів, серед яких виділяються кістки коня та бізона, частини кременю, голки, раковини морських молюсків та підвіски, які носили мешканці печер.

Команда археологів використовувала інноваційні неінтрузивні методи, такі як томографія ґрунтів, 3D-картографія, молекулярно-генетичний аналіз ґрунтів та об'єктів, мас-спектрометрія та гіперспектральне зображення. Це дозволило зберегти печерне житло для подальших досліджень та розкрити багато аспектів життя наших далеких предків.

Деталі:

Знахідка має важливе значення для розуміння життя магдаленських мисливців та збирачів. Вона дає нам унікальний погляд на те, як жили ці люди, як вони добували їжу, як виготовляли знаряддя та як прикрашали своє житло.

Довідково:


  • #томографія
  • #3D
  • #картографія
2023-12-12 10:53:28