Сотні кісток мамонта та інших доісторичних істот знайдені в "Райській печері"

Печера в Польщі, відома як "Райська печера", стала скарбницею для дослідників, які виявили там сотні кісток доісторичних тварин, включаючи мамонта та печерного лева.

Джерело: newsweek.com

Деталі:

Розташована в Свєнтокшиському воєводстві, "Райська печера" давно визнана одним з найважливіших археологічних об'єктів країни.

"Це одне з найвідоміших місць, але ми насправді знаємо про нього дуже мало", - поділилася Малгожата Кот з факультету археології Варшавського університету, яка керує дослідженнями.

Після перших розкопок в 1960-х роках печера не досліджувалася детально.

"Тоді знайшли багато кісток та свідчення перебування неандертальців, але з тих пір нічого не робилося", - додала Кот. "За 60 років лабораторні методи значно вдосконалилися, і зараз ми можемо дізнатися набагато більше про знахідки та історію цього місця."

Розкриття таємниць минулого

Поточні дослідження мають на меті вивчення змін доісторичного клімату та середовища південної Польщі, а також зв'язати їх з міграціями людей 60 000 - 14 500 років тому.

За кілька днів роботи на невеликій ділянці (близько 5 квадратних футів) дослідники вже зробили вражаючі відкриття, знайшовши останки ведмедя, печерного лева, мамонта, а також фрагменти рогів північного оленя. Загалом задокументовано близько 200 великих і добре збережених кісток.

Кот та її команда сподіваються знайти ще більше артефактів, можливо, тисячі, в міру просування розкопок.

"Тепер ми можемо стверджувати, що в печері жили не тільки неандертальці, але й сучасні люди", - зазначила Кот. "Це нове знання."

Робота триває

Зразки ґрунту з печери ретельно збираються, сортуються та очищаються в Європейському центрі геологічної освіти, дослідницькому центрі Варшавського університету.

Дослідники також прагнуть з'ясувати, чому в печері так багато оленячих рогів.

"Одна з гіпотез полягає в тому, що неандертальці використовували їх для створення барикад біля входів", - пояснила Кот. "Ми хочемо перевірити, чи це можливо, і чи дійсно роги належать до того ж періоду, що й перебування неандертальців."

Довідково:

"Райська печера", сформована в вапнякових скелях 360 мільйонів років тому, вражає не лише знахідками, але й красою: тут близько 47 000 сталактитів, що звисають зі стелі.


  • #печера
  • #археологія
  • #карта
2024-02-29 10:46:17