IFL Science розповіло, де був "рай"

Чимало місць, описаних у Старому Завіті Біблії можна з легкістю відшукати на карті. Єрусалим – це місто в Ізраїлі, Віфлеєм та Ієрихон – у Палестині, Сур або ж Тір – у Ливані.

Але є одна географічна загадка, яка не дає дослідникам спокою – де міг розташовуватись Едемський сад, де жили описані у Писанні перші люди Адам та Єва.

Візіком, API Visicom,карта, рай,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на news.obozrevatel.com.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Видання IFL Science розповіло про дві гіпотези, які припускають, в якому географічному регіоні могло знаходитись це місце. Одна базується на деталях священних текстів, інша більше тяжіє до наукових даних.

Що кажуть тексти?

Книга Буття (2:10-14) описує околиці Едемського саду так: "З Едему ж виходила ріка, щоб зрошувати сад, і звідти розділялась вона на чотири течії. Ім'я першої – Пішон; це та, що обтікає ввесь Хавіла-край, де є золото. А золото цього ж краю добре. Там же є пахуча смола й онікс-камінь. Ім'я другої ріки – Гіхон; вона обтікає ввесь Куш-край. Ім'я третьої ріки – Тигр; вона тече на схід від Ашшуру. Четверта ж ріка – Ефрат".

Отже, тут прямо названі дві географічні назви, які дійшли до наших часів – Тигр та Євфрат. Обидві річки беруть початок у Туреччині, потім течуть через Сирію та Ірак і впадають до Перської затоки. У долині цих річок знаходилась давня цивілізація Месопотамія, у Біблії відома як Сеннаар, а пізніше Халдея. Ця місцевість вважається батьківщиною прабатька євреїв Авраама.

Витік Тигра та Євфрата знаходиться на Вірменському нагір’ї в Туреччіні. Але дослідники біблійних текстів більше сходяться на думці, що швидше йдеться про місце, де ці два потоки зливаються в один – річку Шатт-ель-Араб на ірано-іракському кордоні.

Щодо Пішона та Гіхона, то точно сказати, які водойми маються на увазі, неможливо. Протягом століть богослови вважали, що Пішон – це індійський Ганг, а Гіхон – африканський Ніл, зокрема його єгипетська частина. Але ще у XVI столітті французький теолог та проповідник Жан Кальвін називав ці уявлення помилковими. За його словами, ці річки знаходяться занадто далеко одна від одної.

"Бракує людей, які перелітають навіть на Дунай; ніби справді житло однієї людини простягалося від найвіддаленішої частини Азії до краю Європи", – писав засновник кальвінізму.

Отже географічна версія наразі схиляється до того, що автори біблійного міфу про походження людей мали на увазі саме місце злиття Тигру та Євфрату. Тим більше, що ця плодюча місцевість була авторам священних текстів вочевидь відома.

А що могла би відповісти наука?

Якщо деякі описані у Біблії локації історики шукають дуже завзято, як ті ж Содом з Гоморрою, то щодо Едемського саду науковці налаштовані більш скептично. Вони вважають його вимислом, заснованим на уявлені тогочасних людей про ідеальне місце, де можна бути щасливим і жити без турбот.

Але, якщо сполучити думку про існування Едему зі знаннями про походження людини, то варто розглянути варіант Африки. За даними антропологів так звана Колиска людства знаходиться приблизно у 50 кілометрах на північних захід від найбільшого міста Південноафриканської Республіки Йоганнесбурга. Саме тут археологи знаходять найбільше останків предків людей у світі. Їм вдалося розкопати тисячі взірців скам’янілих рештків і серед них кістки австралопітека – мавпоподібної людини, вік якої становить від 3,4 до 3,7 мільйона років.

Це наш дуже давній предок, адже, за оцінками вчених, сучасний Homo sapiens виник приблизно 200-300 тисяч років тому. І його батьківщиною теж була Африка. Зараз найбільш вірогідною здається гіпотеза про те, що це була територія сучасної Ефіопії.

Що ж, клімат Ефіопії і дійсно близький до райського – м’який і вологий, від тропічного на північному сході до субекваторіального на решті території. Цілий рік температура повітря тут коливається у межах 25-30 градусів за Цельсієм і випадає достатньо опадів. Частина території країни досі вкрита багатими екваторіальними лісами, а на півдні вони переходять в савани. В країні можна знайти величезну кількість видів тварин та рослин, зокрема рідкісних, а ґрунти тут родючі. Тож Ефіопію, попри її плачевне сучасне економічне становище можна вважати вірогідним претендентом на славу Едемського саду.

2023-01-11 21:00:22