На базу Норфолк прибув танкер AVENCA, що прямував з Новоросійська?

7 грудня 2023 року на військово-морську базу Норфолк, яка є головною базою ВМС США на східному узбережжі країни, прибув танкер AVENCA, що прямував з Новоросійська.

На борту судна, яке належить німецькій компанії CHEMIKALIEN SEETRANSPORT GMBH, було 50 тисяч тонн російських нафтопродуктів.

Джерело: epravda.com.ua

Деталі:

Цей факт викликав занепокоєння у експертів, оскільки США та Німеччина є учасниками ембарго проти російського нафтового експорту, яке було запроваджено 5 лютого 2023 року.

Військово-морська база Норфолк є основним портом базування чотирьох ударних авіаносних груп США та кораблів, що входять до їхнього складу. Це найбільша військово-морська база у світі й найбільша інсталяція ВМС США.

Згодом керівник "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень" Андрій Клименко уточнив, що на борту танкера за документами міг бути розчин UAN (карбамідо-аміачної суміші), мінерального добрива, на які формально санкції не поширюються.

Однак Клименко зауважив, що Новоросійський порт ніколи не був спеціалізованим на експорті рідких добрив танкерами, а це може свідчити про те, що вантаж насправді був російськими нафтопродуктами.

Довідково:

Клименко також додав, що для російської сторони підробити документи, що супроводжують вантаж, є звичайним явищем, особливо в умовах санкцій.


  • #Норфолк
  • #маршрут
  • #карта
2023-12-08 10:57:11