Дослідження: думки про місцезнаходження активують ментальні карти в мозку

Просто думати про місце, куди ви збираєтеся, може активувати ментальні карти в мозку, як показує нове дослідження.

Візіком,  maps API, карта,

Джерело: au.news.yahoo.com

Деталі:

Коли люди подорожують своїм звичним маршрутом до роботи або магазинів, вони використовують мапи в мозку, які зберігають інформацію про шляхи та раніше відвідані місця, щоб мати можливість орієнтуватися під час поїздок.

Нове дослідження Массачусетського технологічного інституту (MIT) в США виявило, що такі ментальні карти також створюються та активуються, коли ви просто думаєте про маршрут, без жодного руху.

У дослідженні на мавпах вчені виявили, що певна частина мозку зберігає когнітивну карту того, що тварини переживають, використовуючи джойстик для перегляду послідовності зображень.

Ці карти активуються під час роздумів про ці послідовності, навіть коли зображення не видно.

Мехрдед Джазаєрі, старший автор дослідження, доцент кафедри мозкових і когнітивних наук та член Інституту досліджень мозку Макговерна при MIT, сказав: "Ці когнітивні карти використовуються для виконання ментальної навігації без будь-якого сенсорного вводу чи моторного виводу."

У дослідженні вчені тренували тварин використовувати джойстик для проходження шляху через послідовність зображень (орієнтирів), розташованих на регулярних інтервалах.

Під час тренування тваринам показували лише підмножину пар зображень, але не всі пари.

Після того, як мавпи навчилися орієнтуватися в тренувальних парах, дослідники перевірили, чи зможуть вони справитися з новими парами, які раніше не бачили.

Вони виявили, що тварини могли ментально орієнтуватися між новими парами зображень з першої ж спроби.

Професор Джазаєрі сказав: "Тварини змогли ментально орієнтуватися між новими парами зображень з самого першого разу, коли їх тестували. Це відкриття надало сильні поведінкові докази наявності когнітивної карти."

Довідково:

Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.


  • #мозок
  • #карта
  • #орієнтація
2024-06-19 11:01:49