Археологи знайшли стародавнє місто майя в Мексиці

Команда археологів задокументувала піраміди, палаци, майданчик для гри в м'яч та інші залишки стародавнього міста майя, яке вони називають Окомтун, в біологічному заповіднику в мексиканському штаті Кампече.

Джерело: gpsworld.com

Дослідження, яке тривало шість тижнів у травні та червні, виявило споруди заввишки 15,2 метра, що нагадують піраміди, а також кераміку та гравюри майя, які, на думку дослідників, датуються 600-900 роками нашої ери. Місто, ймовірно, було покинуте понад 1000 років тому.

Мексиканський національний інститут антропології та історії (INAH) привітав знахідки, заявивши, що вони виявили стародавнє місто на "великій території, практично невідомій археології".

Провідний археолог Іван Шпрайц з Словенського дослідницького центру ZRC SAZU зазначив, що дослідження таких віддалених місць є складним завданням.

За останнє десятиліття лідар революціонізував обстеження території, дозволяючи дослідникам досліджувати густі ліси, які важко досліджувати пішки. Археологи змогли використати повітряні лазери, щоб проникнути крізь густу рослинність і виявити стародавні споруди та змінені людиною ландшафти під ними.

INAH описує Окомтун як колись головний центр життя майя. Місто, оточене водно-болотними угіддями, включає піраміди, площі, елітні резиденції та "дивні" комплекси споруд, розташовані майже концентричними колами.

Дослідники планують повернутися наступного року для подальшого дослідження Окомтуна.

Деталі:

Цікаві факти:

  • Місто Окомтун розташоване на "великій території, практично невідомій археології".
  • Археологи використовували лідари, щоб дослідити густі ліси і виявити стародавні споруди.
  • Окомтун колись був головним центром життя майя.
  • Місто включає піраміди, площі, елітні резиденції та "дивні" комплекси споруд.

Довідково:


  • #Lidar
  • #археологія
  • #майя
2024-03-12 11:40:50