Китайський апарат "Тяньвень-1 зробив повну карту Марса

Нові зображення поверхні Червоної планети китайські вчені використовуватимуть для планування своїх майбутніх місій.

Візіком,  maps API, атлас, арктика, лід,

Про повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на focus.ua.

Представники Національного космічного управління Китаю та Китайської академії наук представили серію нових зображень усієї поверхні Марса, які зробив орбітальний апарат "Тяньвень-1", пише Space.

У Китаї показали нове досягнення свого першого апарату, що полетів до іншої планети. "Тяньвень-1" вийшов на орбіту навколо Марса у лютому 2021 року і за цей час надав ученим чимало важливих наукових даних. Але китайські вчені показали результати його роботи за період між листопадом 2021 року та липнем 2022 року. За цей час космічний апарат облетів Марс 284 рази і зробив 14 757 зображень поверхні планети.

Представники Національного космічного управління Китаю та Китайської академії наук представили серію нових зображень усієї поверхні Марса.

Всі ці зображення були оброблені і з них склали загальну карту Марса, яка є проєкцією сфери на плоскій поверхні. Власне, так створюються і карти Землі. Ця глобальна карта Марса має роздільну здатність 76 метрів на піксель.

За словами головного конструктора китайських космічних апаратів, що досліджують Марс, Чжан Жунцяо, "Тяньвень-1" надіслав дуже докладні кольорові зображення Червоної планети, за допомогою яких вдалося створити якісну повну базову карту Марса. Цю карту китайські вчені планують використовувати для розробки своїх наступних місій на цю планету, а також збираються поділитись даними з іншими країнами.

У 2030 році Китай планує відправити на Марс космічні апарати, які зберуть і доставлять на Землю зразки місцевої породи і якраз зображення "Тяньвень-1" допоможуть визначити найкраще місце для посадки.

Під час презентації масштабної карти Марса Чжан Жунцяо також надав нову інформацію про долю китайського марсоходу Zhurong, який з грудня минулого року залишається у сплячому режимі. Як і минулого разу, а Фокус вже про це писав, китайський вчений знову повідомив, що апарат покритий дуже великим шаром пилу і не може отримати достатньо сонячної енергії, щоб вийти зі сплячого режиму. За словами Чжан Жунцяо, найімовірніше, це означає, що марсохід уже ніколи не відновить свою роботу на Марсі.

2023-05-05 15:18:57