У Києві розробили карту інвестиційного потенціалу промзон

Компанія M4U займається розробкою смарт-рішень для девелоперів, і два роки тому дослідники порахували ємність київських промислових зон у грошовому вимірі.

Візіком,  maps API, M4U, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Економічну правду.

Створена ними система розраховує цінність кожного окремого місця в Києві на основі 60 факторів. Головні з них – місцезнаходження і базові людські запити: соціальна інфраструктура, висока концентрація місць прикладання праці, транспортна доступність.

Люди готові переплачувати за квартири для економії часу на дорогу на роботу. Приклад – Печерськ, де багато офісних центрів. Низькі обсяги девелопменту в цьому районі призвели до "вибуху" цін, – наголошує директор M4U.

Читайте також:

Завдяки системі можна вирахувати вартість квадратного метра житла на будь-якій заданій ділянці міста та суму коштів, які забудовник може потенційно виручити у разі продажу всіх квартир.

На базі системи компанія M4U створила інтерактивну онлайн-карту, на якій клаптиками зображено окремі зони із зазначенням їх "інвестиційного потенціалу".

На карту M4U нанесла тільки ті ділянки промислових зон, щодо яких вже розроблені детальні плани територій, і в яких передбачена майбутня житлова забудова. Тобто ті ділянки, які рано чи пізно, але точно будуть забудовані житловими будинками.

Загальна площа нанесених на карту ділянок не перевищує 20% від усієї площі промислових зон Києва. Тобто близько 1,4 тис га.

Найцікавіша цифра результатів дослідження – 4 трлн грн. Саме такий дохід можуть отримати забудовники у разі викупу інвесторами 100% квартир на початковій стадії реалізації нанесених на карту проєктів.

2021-08-27 11:36:54