Львівське метро - коротка історія одного проекту

«Львівський метрополітен» — це не тільки мем, що висміює російський шовінізм та українофобію. Проєкт львівського підземного транспорту дійсно планували реалізувати в 1970-х роках, йдеться в youtube-відео архітекттора та львівського урбаніста Олександра Шутюка.

Візіком, API Visicom, Львів, карта, метро,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Хмарочос.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

За легендою, львівське метро було збудоване під час нацистської окупації міста в роки Другої світової війни і є місцем катувань росіян бандерівцями. Усього є дві лінії метро: жовта і синя, в інших варіаціях мему — чорна і червона. На карті метрополітену ці лінії сходяться у форму, схожу на тризуб.

Водночас у генеральному плані на 1966 рік дійсно було передбачено прокладання під центром міста підземних трамвайних ліній. 1972 року київський інститут «Діпромісто» розробив для Львова комплексну транспортну схему, яка включала підземний трамвай.

Візіком, API Visicom, Львів, карта, метро,

До роботи над львівським підземним трамваєм підключився інститут «Харківметропроект», який у 1978-79 роках розробив робочий проєкт першої черги будівництва. Загалом планували збудувати три тунелі. У першу чергу будівництва входили два тунелі загальною довжиною 5,5 кілометра — червоний та синій з великим пересадковим вузлом у центрі. Зелений тунель довжиною 3,3 кілометра від Стрийського ринку до вокзалу планували будувати пізніше.

Перша черга будівництва

Трамвайні маршрути планували протягнути до селища Дубляни, мікрорайону Рясне та міста Винники. Червоний тунель мав з’єднувати під землею вулиці Сахарова та Личаківську. На місці старого депо на Сахарова передбачалося збудувати петлю, на яку б заїжджали трамваї. Всередині кільця планували облаштувати сквер та перехоплюючий паркінг.

Візіком, API Visicom, Львів, карта, метро,

Планували такі зупинки підземного трамваю на червоній лінії:

  • площа Стефаника,
  • площа Галицька,
  • Військовий госпіталь,
  • Шевченківській гай.

Синій тунель включав би такі зупинки:

  • площа Старий ринок,
  • вулиця Гайдамацька (трамвай мав виходити на поверхню).
2023-01-09 13:04:47