Невеликий шматочок обсидіану може пролити світло на експедицію Коронадо

Невеликий шматочок обсидіану, довжиною трохи більше 5 сантиметрів, знайдений на ранчо в Техасі, може бути пов'язаний з експедицією іспанського дослідника Франсіско Васкеса де Коронадо, яка проходила через цю територію понад 470 років тому.

Джерело: mydroll.com

Деталі:

Антрополог SMU Метью Буланже дослідив лезо і вважає, що воно було виготовлено корінними жителями Мексики, які супроводжували експедицію Коронадо. Аналіз хімічного складу леза підтверджує цю теорію, адже він збігається з хімічним складом обсидіану з гірського масиву Сьєрра-де-Пачука в центральній Мексиці.

Буланже: "Цей невеликий, непоказний артефакт відповідає всім вимогам для переконливих доказів присутності Коронадо в Техасі".

Інші дослідники простежували шлях експедиції Коронадо за допомогою таких лез з обсидіану, адже вони були крихкими і ламалися в дорозі.

Місце, де було знайдено лезо, невідоме, адже Буланже дослідив його після смерті колекціонера Ллойда Ервіна. Проте, реконструйована карта експедиції Коронадо показує, що мандрівники ймовірно проходили повз ранчо Ервіна.

Ервін збирав артефакти з ранчо з раннього дитинства. Його невістка Шарлін попросила Буланже підтвердити автентичність деяких шматочків обсидіану з його колекції.

Буланже: "Оскільки ми знаємо, що Ервін знайшов ніж на своєму сімейному ранчо, ми можемо припустити, що хтось із учасників експедиції Коронадо викинув його".

Довідково:

Це відкриття може допомогти археологам краще зрозуміти маршрут експедиції Коронадо


  • #археологія
  • #експедиція
  • #карта
2024-03-06 10:19:57