Рукодільниця з Любомльщини вишила карту України

Безліч сорочок, ікон, рушників, картин – чого тільки не доводилося вишивати жительці Згоран, що на Любомльщині, Оксані Рафальській.

Одним із найпопулярніших видів українського рукоділля жінка займається змалку.

Візіком,  maps API, карта,

Про неї розповідає Любомльська громадсько-політична газета «Наше життя», повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на bug.org.ua..

Жінка зізнається: без вишивки не уявляє себе, це вже немов хвороба. Перші хрестики на полотні майстриня поклала ще у шестирічному віці. Цей талант їй передався від мами й бабусі.

Бачила, як вони працюють, і собі хотілося спробувати, – пригадує Оксана Михайлівна. – Але мама не дозволяла, казала: «Ти ще надто мала». А якось у нас гостювала моя тітка і саме вишивала рушника. Побачивши, що мені теж цікаво, сказала: «Пробуй, Оксанко. Вийде щось – добре, не вийде – я все виплутаю назад. Але у мене все вийшло без помилок з першого разу. Як зараз пам’ятаю, що був візерунок з виноградинками.

А там, як мовиться, пішло-поїхало: перший рушник, перша картина, ікона, вишиванка. У майстрині своя, особлива техніка, позаяк вишиває так, ніби малює, тому її вишиті картини здаються об’ємними. Каже, що на цьому занятті не заробляє.

Було років з десять тому, що вишила декілька заготовок для вишиваних сорочок на продаж, та й по всьому, – розповідає жінка. – Для себе вирішила: краще буду дарувати – тоді видно, що людина дуже задоволена, і це надихає, додає життєвих сил.

Найсвіжіше творіння працьовитих рук Оксани Рафальської – велика карта України на полотні.

2023-05-25 15:05:25