Окупанти почали глушити GPS-сигнали на півночі Норвегії

За останні три місяці в Норвегії різко зросла кількість випадків порушення GPS-навігації цивільних літаків, за чим, імовірно, стоїть Росія.

Візіком,  maps API, GPS, навігація,

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Dagbladet, передають Новини картографії від Візіком.

За словами старшого інженера Національного управління зв’язку Норвегії Ніколая Джеррада, перебої з навігацією авіації зросли в північно-східній провінції Фіннмарк, що межує з Росією.

Тільки за останні дні про втрату GPS-сигналу повідомили чотири літаки, а загалом з початку року днів із такими інцидентами було 25 – це більше, ніж за весь 2020 або 2021 роки.

На нашу думку, це (перебої) пов’язано з війною в Україні. Те, що вони посилились якраз перед масштабною кібератакою, може бути просто збігом, – стверджує представник норвезького регулятора.

Джеррада зазначає, що джерело перешкод розташоване на схід від кордону східної частини провінції Фіннмарк, де розташована Росія. "І це незаконна діяльність", – підкреслює фахівець.

Як нагадує Dagbladet, це не перший випадок, коли Норвегія звинувачувала Росію в глушінні GPS-навігації. Уперше подібний інцидент стався ще у 2017 році під час навчань НАТО.

У грудні 2020 року стало відомо, що Осло через дипломатичні канали намагалося залагодити це питання з Москвою і начебто отримало запевнення, що глушіння GPS більше не буде. Але насправді ж інтенсивність подібних інцидентів у наступні два роки зросла.

Посольство Росії в Норвегії на запит Dagbladet заявило, що йому "не відомо про офіційні запити", пов’язані з перебоями в GPS.

Читайте також:

2022-07-12 12:21:05