Яхти російських олігархів вимикають геолокацію

Елітні яхти, що пов'язані з російськими олігархами і потрапили під санкції, більше не повідомляють про своє місцеперебування автоматичному глобальному локатору

Візіком,  maps API, геолокація,

Про це повідомляє The Guardian із посиланням на дані розслідування The Observer, повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Рубрику.

Як зазначають у виданні, після вторгнення росії в Україну елітна яхта, пов'язана з російським мільярдером Андрієм Гур'євим, зникла з глобальних карт відстеження, які використовуються для визначення місцеперебування морського руху (AIS).

Як наголошують розслідувачі, це одна з принаймні шести елітних яхт, пов'язаних із санкціонованими Великою Британією російськими олігархами.

У The Guardian повідомили про 13 таких суден загальною вартістю майже 2 млрд фунтів стерлінгів, які уже конфіскували після вторгнення росії в Україну. В останньому випадку яхту Amadea, ймовірно, пов'язану з мільярдером Сулейманом Керімовим, захопили від імені США.

Серед яхт, які вимкнули локацію:

  • 72-метрова яхта Clio, пов'язана з Олегом Дерипаскою. Вона відпливла з Індійського океану до Туреччини після вторгнення росії. Останнє місце передачі було 18 квітня в Чорному морі, в межах досяжності російських портів Сочі та Новоросійська.
  • 70-метрова Galactica Super Nova, пов'язана з олігархом Вагітом Алекперовим, колишнім президентом "Лукойлу". Останнє передане місцеперебування судна було 2 березня біля узбережжя Хорватії.
  • 140-метровий Ocean Victory, пов'язаний із санкціонованим олігархом Віктором Рашніковим, який востаннє передав своє місцеперебування на Мальдівах 1 березня.

Журналістам вдалося вийти на зв'язок з одним із членів екіпажу яхти, що належить підсанкційному олігарху. Він сказав, що їм дали вказівку приховати інформацію про місцеперебування.

Читайте також:

2022-05-30 14:34:42