Роспропаганда запустила фейк про карту окупованих територій

Росіяни поширюють фейк про іспанські підручники, у яких Херсон і Запоріжжя нібито зобразили російськими.

Візіком,  maps API, пропаганда, карта, фейк,

Про це повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки у своєму Telegram-каналі, передають Новини картографії від Візіком з посиланням на eurointegration.com.ua.

Пропагандисти стверджують, що іспанці почали зображати Росію на карті "у її нових кордонах", тобто разом із тимчасово окупованими територіями України.

Як зазначають на фактчекінговому ресурсі StopFake, цей фейк у РФ створили за допомогою фоторедактора та карти із підручника географії, виданого у Мексиці ще у 2016-му році. Відповідні підтвердження видно на скриншоті з підручника: видавець – Secretaría de Educación Pública – міністерство народної освіти Мексики. Також видно напис "Impreso in Mexico" – "Надруковано в Мексиці".

На оригінальній карті з мексиканського підручника Україна зображена у межах кордонів 1991 року. Щоб переконати читачів, що тимчасово окуповані території нібито визнані ЄС, пропагандисти маніпулюють з кольорами – захоплені території разом із рф позначені білим кольором, а Україна та ЄС – помаранчевим. Оригінальна карта з підручника (зображення зліва) відрізняється від карти пропагандистів (зображення справа).

Насправді ж ЄС не визнав псевдореферендумів та ввів санкції у відповідь на дії рф, а Генасамблея ООН 143 голосами засудила фейкореферендуми. Ці факти заперечують кремлівську маніпуляцію про "визнання територій".

Читайте нас також:

2022-10-31 12:18:16