Фактчекери вважають російським фейком "карту блекауту"

3 листопада після чергового обстрілу російськими ракетами у нашій енергосистемі відбувся блекаут.

По всій країні зникла електрика, а разом з нею – вода та опалення. Так само виникли проблеми з інтернетом та мобільним зв’язком.

Візіком, API Visicom, карта, фейк,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на По той бік новин.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

  • Разом із тим у російських спільнотах та телеграм-каналах не вщухає радість від того, що українці на кілька годин залишилися без світла. Там навіть поширюють фото «нічного супутникового знімка», де на мапі яскраво освітленої Європи видно темну пляму у вигляді мапи України.
  • Насправді ця світлина – відфотошоплене пропагандистами фото. На оригінальній світлині NASA зображені вогні європейських міст, в тому числі і в Україні. Цей знімок навіть можна придбати у вигляді картини на мистецьких платформах.
  • Про те, що картинка фотошоп – говорять і чіткі межі відключення, які збігаються з мапою України. Звідки ростуть ноги відфотошопленої картинки також зрозуміло із самої мапи, бо ж на зображення накладали Україну БЕЗ Криму.
  • Як насправді виглядав блекаут в Україні можна подивитися на супутниковому фото Європи, зробленого на платформі NASA WORLDVIEW за 23 листопада. Його опублікували журналісти «Схем», порівнявши їх із ситуацією на початку року.
2022-11-25 12:23:26