На Волині розповсюджують фейкову карту відключень

У волинському сегменті Facebook поширюють повідомлення про те, що начебто для кожної області створили карту Light Map, яка оновлюється без доступу до інтернету.

Візіком, API Visicom, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на rayon.in.ua.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявили, що це ФЕЙК!

МЕСЕДЖ

З 16 грудня в Україні діють аварійні графіки. У зв’язку з цим для кожної області створили карту Light Map, яка оновлюється без доступу до інтернету. Щоб дізнатися, коли у вашому місті буде світло, оберіть свій регіон: ЗАХІДНИЙ, СХІДНИЙ, ЦЕНТРАЛЬНИЙ, ПІВНІЧНИЙ, ПІВДЕННИЙ, – таке повідомлення поширили у соцмережі.

СПРОСТУВАННЯ

Для того, аби перевірити, чи насправді для кожної області створили карту Light Map, ми зайшли на офіційний сайт НЕК «Укренерго» і не знайшли там інформації про створення такої візуалізації включень електроенергії. У місцевого постачальника ПрАТ «Волиньоблененерго» такої інформації теж немає. Перейшовши за посиланнями, які зазначенні в повідомленні, ми не знайшли очікуваної карти, а лише чат телеграм-каналу «Новини дня. Війна». Тобто анонсована карта Light Map – фейкова!, зауважили в виданні.

З сервісів, які наразі діють в Україні за схожим принципом, є карта закладів з автономним живленням «Працюють під час відключень світла», яку створила одна з інтернет-платформ. На цій карті можна перевірити, які заклади здатні працювати навіть під час загальних відключень світла, а також додати інформацію про роботу свого кафе, магазину, сервісу. Однак карти відключень Light Map, якою нас заманюють на телеграм-канал, не існує.

2022-12-23 18:22:18