Атлас загадкових "чарівних кіл" показує, що вони більш поширені, ніж ми думали

Загадкові, оголені ділянки землі, що вкривають пустелі Намібії та Австралії, набагато поширеніші, ніж ми знали.

Джерело: sciencealert.com

Вони відомі як "чарівні кола", і нове глобальне дослідження виявило 263 місця, де можна знайти ці лисі плями, розкидані на трьох континентах і в 15 країнах, включаючи Сахель, Мадагаскар і Близький Схід. Ця нова інформація може допомогти вченим з'ясувати, що їх викликає, питання, на яке виявилося напрочуд важко відповісти.

Ми провели глобальну та систематичну оцінку рослинних візерунків, схожих на "чарівні кола", і виявили сотні таких місць на трьох континентах, - пише команда під керівництвом еколога Еміліо Гуірадо з Університету Аліканте в Іспанії, - Наше дослідження надає уявлення про екологію та біогеографію цих захоплюючих рослинних візерунків та перший атлас їх глобального розподілу.

"Чарівні кола" - це справжня екологічна загадка. Вони з'являються в пустельних регіонах як круглі, безплідні "павільйони" на низькій трав'янистій рослинності, яка в іншому випадку покриває землю - ділянки сухої, голої землі, діаметром до 12 метрів (39 футів), і майже завжди просторово розділені - не торкаються і не перекриваються.

Вчені знали лише про приклади в Намібії до 2014 року, коли їх зафіксували в пустелі Пілбара в Західній Австралії. Але ми досі не знаємо напевно, що їх викликає.

Візіком,  maps API, атлас,

Ідея про те, що ці кола допомагають рослинності максимально використати мізерні водні ресурси, набирає сили. Але два ландшафти країн дренуються по-різному, що ускладнює ситуацію. Уявлення про те, що інші види рослин можуть залишати після себе токсини, розглядалося деякий час; це було виключено в 2021 році.

Частина проблеми полягає в тому, що ці кола знаходяться в частинах світу, які є дуже негостинними і до них важко дістатися. Багато досліджень спираються на зображення з дронів і супутників. Але це, зрозуміли Гуірадо і його команда, був потужніший інструмент, ніж ми знали. Тому що якщо ми зможемо знайти більше ландшафтів, де можна знайти ці дивні утворення, ми зможемо шукати те, що робить їх схожими, а не просто зосереджуватися на відмінностях.

Вони провели систематичне обстеження, використовуючи дуже високу роздільну здатність зображень з супутників, і використовували машинне навчання для аналізу результатів, щоб ретельно вивчити 574 799 гектарних ділянок землі по всьому світу. Цей ретельний аналіз винагородив вчених атласом місць "чарівних кіл".

Наш аналіз виявив 263 місця з рослинними візерунками, схожими на "чарівні кола", розподілені по посушливих землях по всьому світ", - пишуть вони, - Це включає в себе ті, які вже були виявлені в Намібії та Західній Австралії, а також райони, які ніколи раніше не описувались, включаючи Сахель, Західну Сахару.


#атлас #картографія #дрон

2023-09-26 15:46:02