Снаряди з GPS-наведенням допоможуть артилеристам нищити позиції окупантів

США планують поставити Україні новітні артилерійські снаряди Excalibur. Ця зброя може стати вирішальним фактором як при контрбатарейній боротьбі, так і при знищенні важливих цілей високоточними ударами.

Візіком,  maps API, GPS, Excalibur,

Про це пише Politico, передають Новини картографії від Візіком з посиланням на prm.ua.

За даними видання, снаряди Excalibur планується поставити в одному із майбутніх пакетів допомоги. Вони не були включені до останнього пакету допомоги на $775 млн.

Зазначається, що ці снаряди дадуть українським військовим нову точну зброю, за допомогою якої можна завдати удару по укріпленим російським позиціям і командним пунктам.

Довідково:

  • Excalibur – це активно-реактивний снаряд і дальність стрільби ним залежить від самої артсистеми.
  • Зокрема доведена дальність пострілу Excalibur з M777 з довжиною ствола 39 калібрів складає 36 кілометрів.
  • А ось вже CAESAR із 52-каліберним стволом здатний вести вогонь з нього на 46 км, а PzH 2000 на 48 км.

Тобто для максимізації ефективності Excalibur, в першу чергу, буде краще використовувати саме з самохідних артилерійських установок з довжиною ствола у 52 калібри. В умовах контрбатарейної боротьби це дозволить отримати астрономічну перевагу над ворогом.

Технічні характеристики

  • Маса: 48 кг
  • Маса бойової частини: 22 кг
  • Довжина: 1 м
  • Калібр: 155 мм
  • Похибка при від точки прицілювання: 4 м

M982 Excalibur – снаряд із GPS-наведенням з розширеною дальністю дії. Він був розроблений для ураження нерухомих цілей з високою точністю. M982 Excalibur став наступником артилерійського снаряда з лазерним наведенням M712 Copperhead.

Excalibur має відкидні вперед плавники. Завдяки стабілізації плавників цей снаряд має чудову точність з похибкою в 5 м або навіть менше, бойовий досвід 2007 року в Іраку показав, що 92% снарядів падають на відстані не більше 4 метрів від цілі.

Тож Excalibur надзвичайно точний. Це дає можливість більш безпечно його використовувати в безпосередній близькості від власних військ або цивільних структур, ніж це зазвичай дозволяє некерований снаряд. Фактично його можна використовувати на відстані всього в 75-150 метрах від власних позицій. Це мінімізує пошкодження дружніх сил і різних цивільних структур.

Програмована система наведення дозволяє екіпажу гаубиці налаштувати Excalibur на влучання у певне географічне місце, дозволяючи військовим вражати конкретні високопріоритетні цілі одиночними снарядами (наприклад, особливо проблемний ворожий дот).

На додачу до GPS-наведення, Excalibur має також інерційне наведення, яке не тільки дозволяє снаряду зберігати балістичну дугу, навіть проти сильного заклинювання, але також дає можливість наведення, коли GPS взагалі недоступний (хоча воно не буде таким точним). До того ж, Excalibur стійкий до GPS-перешкод.

Один снаряд Excalibur може вразити ціль, на яку в іншому випадку потрібно було б від 10 до 50 некерованих артилерійських снарядів.

Читайте нас також:

2022-08-22 13:59:11