Не одним Чорнобилем: з'явилася карта радіоактивного забруднення Європи

Науковці показали детальну карту концентрацій радіонуклідів (переважно цезію-137 і плутонію) в ґрунті центральної Європи і прилеглих регіонів.

Візіком, API Visicom, maps API, карта радіоактивного забруднення,

Карти показав журнал Scientific Reports, передають Новини картографії від Візіком з посиланням на ТСН.

Читайте також:

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Як відомо, ці елементи забруднили поверхневий шар в другій половині XX століття через аварійні витоки на виробництвах і в результаті атмосферних ядерних вибухів.

До 1963 року, коли підписали Московський договір, США, СРСР, Франція, Британія і КНР провели сотні атмосферних випробувань атомних і термоядерних бомб, які вплинули на глобальні екологічні процеси на планеті.

Візіком, API Visicom, maps API, карта радіоактивного забруднення,

За словами авторів дослідження, вони з'ясували, як розпізнати, звідки і в результаті чого ті чи інші ізотопи з'явилися в ґрунті: у них є «розпізнавальні риси».

Довідково:

  • Близько половини ізотопів у ґрунті Європи - результат аварії на ЧАЕС, інші - від ядерних тестів в середині ХХ століття.
  • В Альпах, на півдні Франції і в горах Баварії було багато «чорнобильських» радіонуклідів, а на півдні Італії і на півночі Франції - немає.
  • Радіонукліди від вибухів бомб (переважно плутоній-239 і плутоній-240) розносило на більшу частину Землі разом з опадами, тоді як небезпечні витоки з АЕС і підприємств розліталися відносно недалеко через невеликої висоти викидів, і радіоактивні дощі з ними випадали нерівномірно.

Читайте також:

2020-07-20 14:28:23