NASA готується до історичної місії на Європу

Науковці вже понад 25 років мріють про відправку робота до супутника Юпітера, Європи.

І тепер ця місія стає реальністю: космічний апарат NASA Europa Clipper, запущений 14 жовтня зі стартового майданчика Кеннеді, спрямований на дослідження цього крижаного світу. Він має виконати близько 50 обльотів Європи, щоб розкрити її загадки та з'ясувати, чи можлива на ній форма життя.

Візіком, maps API, карта,

Джерело: nationalgeographic.com

Деталі:

Європа має розмір, порівнянний із Місяцем, але під її товстою крижаною оболонкою ховається океан, можливо, з удвічі більшим обсягом води, ніж усі земні океани разом узяті. Це робить Європу важливим об’єктом для дослідження астробіологами, які прагнуть дізнатися, чи можуть там існувати живі організми.

Під час своєї трирічної місії Clipper надасть унікальні знімки поверхні Європи, дослідить її льодовий покрив і перевірить наявність гейзерів, схожих на ті, що є на супутнику Сатурна Енцеладі. Ці дані дозволять дослідникам дізнатися більше про процеси на крижаних океанських світах, які можуть бути поширеними в космосі.

Перші натяки на наявність океану під льодом Європи з'явилися ще в 1996 році завдяки місії Galileo. Тепер Clipper має визначити, наскільки товстий цей льодовий покрив, чи існує там геотермальна активність і чи можуть органічні речовини на поверхні бути потенційним джерелом харчування для підводних організмів.

Clipper обійде Європу, уникаючи потужного магнітного поля Юпітера, яке є загрозою для електроніки апарату. Але в ході місії з висоти близько 16 миль він зробить знімки 95% поверхні супутника з найвищою деталізацією, яку коли-небудь бачили.

Довідково:

Ця місія має потенціал пролити світло на численні таємниці Європи та, можливо, навіть знайти свідчення існування життя за межами Землі.


  • #NASA
  • #Europa
  • #Clipper
2024-10-17 11:12:59