Картографічні екосервіси стежать за ситуацією на планеті

Картографічні сервіси корисні для відстеження проблем з кліматом та екологією на планеті Земля.

Візіком,  maps API, екосервіси

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Investory.news.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Global Forest Watch

  • На карті безліч функцій, які показують втрати лісів за різні роки, приріст лісів, території, що охороняються, біорізноманіття та багато іншого.

Це спільний проект Інституту світових ресурсів і Google. Портал збирає інформацію як із супутників, так і з відкритих джерел. Є інтерактивна карта та інформаційний сайт. На карті дані про втрати й відновлення лісів розбиті по країнах і роках. На порталі багато статей по лісо- та землекористуванню і зміни клімату.

Є мобільний додаток Forest Watcher: для Android і для iOS.

Всесвітній індекс якості повітря

  • На сайті можна дізнатися, наскільки перевищені показники зважених часток, вуглекислого газу, озону та інших забруднювачів у повітрі.

Сайт в реальному часі збирає дані про якість повітря з більш ніж 100 країн світу. Залежно від міста відрізняються показники, за якими оцінюється стан повітря. Кількість вимірювальних станцій також варіюється від міста до міста.

World Air Quality Index — некомерційний проект, який почав працювати у 2007 році. Зараз карта об’єднує понад 10 тис. станцій моніторингу. Сервіс збирає інформацію як з офіційних джерел, так і від приватних осіб. Ви можете самі встановити у себе вимірювальний прилад і передавати інформацію на сайт.

Карта забруднення океану пластиком

  • На сайті можна подивитися, де в морях та океанах скупчується найбільше пластика.

Це розробка дизайнерів з Нової Зеландії, які зібрали дані польових досліджень і експедицій. Карта показує приблизну концентрацію пластикового сміття в морях та океанах. Кожна біла точка на карті відповідає приблизно 20 кг плаваючого пластика.

На сайті також можна детально вивчити деякі експедиції: відстежити маршрут і кількість пластикового сміття, яке знайшли в конкретній точці. На карті є розбивка не тільки за кількістю, але й за вагою та розміром частинок: від 0,33 мм до 20 см.

Карта повеней

  • Тут можна подивитися, які затопить міста, якщо рівень води підніметься на 1 м і більше.

Flood Map — приватна ініціатива програміста Алекса Тінгл, який об’єднав на мапі відкриті дані NASA. Вибираєте рівень води (від 1 до 60 м) — і на карті з’являється прогноз затоплень по всьому світу.

Автор зізнається, що прогнози приблизні, тому що дані неповні, і складно врахувати всі кліматичні чинники. Для нього це в першу чергу шанс привернути увагу людей до проблеми зміни клімату і зростання рівня океану.

Кліматична машина часу

  • На сайті є можливість у динаміці побачити танення льодів Арктики, підвищення рівня моря, зміни глобальної температури й підвищення концентрації вуглекислого газу.

Це своєрідна машина часу для клімату — візуалізація ключових кліматичних показників, заснованих на даних NASA.

На картах є дані за різні роки, тому легко побачити зміни, перемикаючись між датами. Тут можна отримати візуальну інформацію з глобальної температури за певний рік або порівняти кількість льоду в Арктиці за різні періоди.

Дані щодо кліматичних змін

  • На порталі розміщені візуальні дані щодо викидів парникових газів, які ранжуються за країнами, галузями й видам парникових газів. Climate Watch знаходиться під управлінням Інституту світових ресурсів. Сайт збирає дані з різних авторитетних відкритих джерел.

Це безкоштовна платформа для політиків, журналістів, бізнесу і всіх, хто цікавиться екологічними проблемами. З сайту можна вільно брати наукові та офіційні дані. Портал спеціально влаштований так, щоб кожен зміг завантажити потрібні йому графіки й таблиці.

Карта екологічного сліду

  • Тут можна дізнатися, чи є країна екологічним донором або кредитором, і які країни надають найбільше негативного впливу на навколишнє середовище.

Співробітники сайту збирають інформацію з різних підрозділів ООН і розраховують на основі цих даних для кожної країни рівень споживання ресурсів та її біоємкість — наявність продуктивних земель для відтворення ресурсів і поглинання викидів вуглекислого газу. Якщо країна споживає ресурсів більше, ніж природа здатна відновити, то вона вважається екологічним боржником. Екологічні кредитори — ті країни, де відновлення випереджає споживання.

Некомерційний проект виник у 2003 році. Його мета — підвищити обізнаність людей в екологічних проблемах. Творці сервісу закликають відкрито використовувати їх дані, тому з сайту легко завантажити всі графіки. Також на порталі можна підрахувати свій особистий вуглецевий слід.

Карта озонового шару

  • На сайті можна дізнатися товщину озонового шару над певною територією та динаміку змін.

Дана карта — розробка канадської організації World Ozone Monitoring, яка стежить за зміною озонового шару з 1998 року. Інформація надходить із супутників і з наземних вимірювальних станцій. Дані оновлюються раз на добу. Окремо можна подивитися зміни озонового шару для Арктики.

Товщину озонового шару вимірюють в одиницях Добсона, яка дорівнює 10 мікрометрів. Якщо таких одиниць менш як 220, то можна говорити про озонові діри.

Земля в режимі реального часу

  • Тут можна дізнатися температуру, концентрацію вуглекислого газу, чадного газу, озону та водяної пари, рівень гравітаційного поля, вологість грунту, рівень і солоність моря.

Безкоштовний додаток для Android і для iOS від NASA. Вся інформація надходить із супутників, про які можна почитати окремо. Також у додатку показані орбіти, по яких рухаються супутники.

Читайте також

2020-11-30 13:28:19