В Україні розробили дрони проти танків та "Шахедів"

Невеликі та швидкі октокоптери можуть діяти як на відкритому просторі, так і в будинках. Але керувати ними дуже важко.

Візіком, API Visicom, дрон,

Про це розробники розповіли "ТСН", повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на focus.ua.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Українські спеціалісти розробили безпілотні літальні апарати, які можуть знищити іранські дрони-камікадзе Shahed.

Школа пілотів-квадрокоптерів під керівництвом Владислава Плаксіна розробляє кілька моделей ударних безпілотників. Один з них виглядає досить просто — пластикова рама з чотирма стійками, на кожній з яких розміщено по два електродвигуни, а на "спині" пристрою розташований великий акумулятор.

За словами розробників, коптер піднімає вагу до 16 кг, а в реальному бою може доставити боєприпаси масою до 2 кг на відстань 20 км. Апарат вартістю кілька тисяч доларів може вбити російський танк за мільйони. Він може діяти як зовні, скидаючи снаряди на ворожу техніку, і орудувати у будівлі: вибухати чи проводити розвідку, виявляючи позиції противника.

Ти залітаєш і кажеш: або ви здаєтеся, або я зараз підірву "бомбучу" (як ми говоримо) — 1,5 кг вибухівки, яка рознесе все це приміщення, і ніхто вже не вийде, — поділився Владислав Плаксін.

Проте керувати такими маневреними апаратами непросто, тому операторам доводиться проходити спеціальну підготовку. Після теоретичних лекцій від інструкторів, бійці тренуються та відточують навички управління у спеціальних комп'ютерних симуляторах, а потім скидають бомби за цілями на полігоні та пролітають крізь справжні бліндажі.

Наші хлопці адаптуватимуть БПЛА, і вже є певні успіхи в цьому, для того, щоб збивати дрони-камікадзе "Шахеди". Це збереження нашої інфраструктури та збереження громадянських життів. Ми в будь-який момент можемо купити новий дрон, але ніколи не зможемо купити нове життя, — прокоментував спонсор проекту Андрій Мацола.

За його словами, у найближчі три місяці проєкт передасть ЗСУ близько 100 бойових квадрокоптерів і підготує стільки ж операторів. Військові вважають, що такі апарати дуже допоможуть збройним силам України, якщо їх використовувати системно, а не точково.

2022-12-28 12:26:46