ГІС допоможе відбудувати міста після перемоги над окупантами

Система ГІС дозволяє відобразити реальну ситуацію з руйнуваннями, потребами у відновленні та можливостями розвитку з використанням геопросторових даних.

Візіком,  maps API, ГІС

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на статтю Олександра Кубракова "Експертиза, гроші та цифрові рішення: інструменти відновлення громад в умовах війни".

ГІС матиме три блоки:

  • збір інформації про громади, планування відбудови,
  • оцінка діяльності на національному,
  • регіональному та місцевому рівнях.

На інтерактивній мапі можна буде переглянути обсяги та розташування зруйнованого майна, громади з обмеженим доступом до медичних чи освітніх послуг, зміни чисельності населення в різних регіонах під час війни.

Головне – ГІС дозволить оцінювати потреби громад у відновленні і контролювати виконання планів відновлення та комплексних програм розвитку, що стануть основою для оновленої державної стратегії регіонального розвитку. Окремі шари ГІС уже працюють. Повний функціонал системи має бути доступний восени.

РПЗМ, галузева система та ГІС є складовими державної цифрової екосистеми DREAM – основи для масштабної відбудови громад і регіонів.

DREAM забезпечує цифровий маршрут для кожного проєкту відбудови, надає можливості для управління і контролю на всіх етапах. Ця система покриває всі етапи відбудови та дозволяє керувати інвестиціями в розвиток та модернізацію.

Екосистема побудована за принципом "усі бачать все". Вона забезпечує доступ до відкритих даних та формує атмосферу довіри з боку всіх учасників відбудови.

Публічна частина DREAM буде презентована в Лондоні 21 червня, а повний функціонал запрацює наприкінці 2023 року.

2023-05-22 14:30:58