GPS-моніторинг допомагає шукати туристів у Карпатах

У зв'язку з відлигою, на високогір'ї Івано-Франківської області 10 січня очікується значна сніголавинна небезпека, 3 рівень.

Візіком, API Visicom, GPS,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на firtka.if.ua.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Надзвичайники радять не йти у високогір'я під час періодів погіршення погодних умов та просять туристів утриматись від походів у гори, передає Фіртка.

Проте, не усі мандрівники виконують вказівки надзвичайників, чим наражають себе та інших людей на небезпеку.

Водночас нерідко при виникненні надзвичайної події в горах доволі складно зорієнтуватися, на яке саме пошуково-рятувальне відділення потрібно телефонувати, щоб повідомити про біду.

Тому, щоб спростити процес взаємодії з рятувальною службою та зробити її ефективнішою, для гірських туристів розробили GPS моніторингову систему, яка містить мобільний застосунок «Порятунок у горах».

Що про це відомо?

Як зауважили рятувальники, GPS трекер покриває 100% території Івано-Франківської області. Для порівняння, звичайний смартфон покриває приблизно 70-75% території.

Система складається з чотирьох компонентів. Зокрема, йдеться про апаратно-програмний пункт управління силами та засобами, який своєю чергою складається з серверного обладнання, п'яти базових станцій, розміщених на території області, пункту зв'язку оперативного чергового, мобільного місця роботи керівника пошукової-рятувальної групи та його робочого планшету.

У цей комплекс також входять GPS-трекери та радіостанції гірських рятувальників, рухомі базові станції, які приймають та підсилюють сигнал від трекерів.

Черговий вносить подію в систему, він оповіщує рятувальників, ставить задачі та відстежує, як це відбувається в реальному часі: де знаходяться туристи та рятувальники, яким маршрутом вони рухаються», — каже начальник 4-ї спеціалізованої пошуково-рятувальної групи Держслужби з надзвичайних ситуацій в області Тарас Бринда.

Другий компонент — автоматизована система прийому та обробки повідомлень про надзвичайні події від туристів. Вона дозволяє автоматично приймати усі види сповіщень, обробляти їх та ставити цілі пошуково-рятувальним групам.

Третій компонент — автоматизована реєстрація туристичних груп. Це стало можливим завдяки четвертому компоненту – мобільному застосунку «Порятунок в горах». Його мета – покращити комунікацію між рятувальниками й туристами та покращити ефективність роботи рятувальників.

Застосунок підтримує чотири мови:

  • англійську,
  • українську,
  • польську
  • та румунську.

Його розробка тривала близько року, під час якого рятувальники у співпраці з фахівцями та волонтерами удосконалювали програму.

Крім того, за умови реєстрації користувач може натиснути сигнал SOS, що направить виклик з точними координатами до рятувальників.

Не потрібно шукати номери пошуково-рятувальних частин, досить просто завантажити застосунок, — пояснив Бринда.

Також, наголошують рятувальники, окрім інформації про себе, потрібно залишати ще номер контактної особи, щоб у разі відсутності зв‘язку з заблукалим, рятувальникам не доводилось проводити зайві розслідування, що забирають додатковий час, який в умовах рятування життя йде на лічені хвилини.

2023-01-23 12:04:46