Геоінженерія може зробити рис і пшеницю менш поживними

Нове дослідження, опубліковане в журналі Environmental Research Letters, показало, що штучне охолодження планети за допомогою вприскування діоксиду сірки в стратосферу може знизити поживну цінність світових продовольчих культур.

Візіком, maps API, карта,

Джерело: phys.org

Науковці з Ратгерського університету (США) використали глобальні кліматичні та аграрні моделі, щоб оцінити, як стратосферне аерозольне втручання (SAI), одна з форм сонячної геоінженерії, вплине на рівень білка в чотирьох основних культурах світу — кукурудзі, рисі, пшениці та сої. Метод базується на ідеї імітації наслідків вулканічних вивержень: у стратосферу випускається діоксид сірки, який перетворюється на частинки сірчаної кислоти, формуючи тривалу хмару, що відбиває частину сонячного випромінювання та охолоджує Землю.

Хоча ці культури є переважно джерелом вуглеводів, вони також забезпечують значну частку білка в раціоні для багатьох людей. Моделювання показало: підвищення концентрації CO₂ зменшує вміст білка у всіх чотирьох культурах, тоді як підвищення температури, навпаки, сприяє його зростанню. Оскільки SAI запобігатиме потеплінню, цей компенсуючий ефект зникне — і білка стане менше, ніж у світі без кліматичного втручання.

Моделі також показали, що ефект SAI різнитиметься залежно від регіону: найбільше зниження білка очікується в країнах, які вже страждають від нестачі поживних речовин. Автори наголошують, що для ухвалення зважених рішень щодо можливого впровадження SAI потрібні подальші польові експерименти та вдосконалення моделей.

До команди також увійшли Лілі Ся, доцент-дослідниця з Ратгерського університету, Сем Рабін з Національного центру атмосферних досліджень NSF, Хосе Гуарін з Інституту космічних досліджень NASA Goddard і Йонас Єґермаєр з Колумбійського університету.

2025-11-12 11:22:18