В Україні понад 8 тисяч церков УПЦ МП, але лише 22 з них чітко вказують на свою приналежність

8097 церков Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) досі діють в Україні, хоча лише 22 з них чітко вказують свою приналежність до Московського патріархату у своїй назві.

Візіком,  maps API, церква, карта,

Джерело:

Про це свідчать дані Єдиного державного реєстру, опрацьовані "Опендатабот", life.pravda.com.ua

Деталі:

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 685 церков УПЦ МП перейшли до Православної церкви України (ПЦУ). Найбільше переходів відбулося у Київській області (164), Хмельницькій (155) та Вінницькій (75) областях.

Найбільша кількість церков УПЦ МП залишається на Донеччині (683), Дніпропетровщині (526) та Вінниччині (526). Найменше - у Львівській (17) та Івано-Франківській (18) областях.

Згідно з правилами, введеними в Україні напередодні повномасштабної війни, церкви УПЦ МП мали змінити свою назву, щоб чітко вказувати на свою приналежність до Московського патріархату. Якщо церква не робить цього самостійно, Міністерство юстиції має право внести зміни примусово, додавши до назви примітку "Релігійна організація не вказала приналежність до Російської православної церкви (Московського патріархату)".

Наразі 42 церкви УПЦ МП в Чернівецькій області мають назви, доповнені Міністерством юстиції таким чином.

27 грудня 2022 року Конституційний суд України визнав закон, який зобов'язує УПЦ МП чітко вказувати свою приналежність до Росії у назві, конституційним.

Довідково:

Ці дані ґрунтуються на інформації з Єдиного державного реєстру, яка може бути не повною або неточною. Ситуація з УПЦ МП в Україні є складною та постійно змінюється. Перехід церков з УПЦ МП до ПЦУ не завжди є простим процесом і може супроводжуватися конфліктами.


  • #карта
  • #церква
  • #картографування
2024-05-07 11:27:33