Алгоритми штучного інтелекту навчили автономні підводні човни орієнтуватися на глибин

Вчені з Університету Фліндерс (Австралія) вирішили проблему навігації підводних безпілотників, які не можуть використовувати GPS-сигнали під водою.

Джерело: focus.ua

Деталі:

Вони розробили новий метод навчання автономних підводних човнів орієнтуванню на глибині та досягненню зазначених цілей за допомогою алгоритмів штучного інтелекту.

Дослідники використовували алгоритми глибокого навчання, щоб навчити підводні човни орієнтуватися в складних умовах. Спочатку пристрої рухалися під водою випадковим чином, а потім ШІ робив вибірку даних з їхньої пам'яті і на основі проаналізованої інформації навчав плавальні апарати так само, як навчається людина.

Перед автономними підводними човнами стояло завдання — досягти певної мети. ШІ формував маршрут, виявляв і фіксував мету і, зрештою, безпілотник до неї допливав.

Вчені кажуть, що в океані підводні човни повинні будуть справлятися з сильними течіями, тому їх необхідно не тільки навчити орієнтуватися під водою, а й долати перешкоди від течій.

Дослідники зосередилися на внесенні змін до буферної системи пам'яті, яка використовується для зберігання результатів минулих дій. Дії та результати вибираються випадковим чином протягом усього процесу навчання для оновлення параметрів. Зазвичай, вибірка і оновлення даних виконуються випадковим чином, проте вчені застосували спосіб, схожий на те, як вчиться людський мозок. У підсумку ШІ, замість того, щоб робити висновки з минулого досвіду, концентрувався на недавніх діях із позитивним результатом.

Команда виявила, що при використанні цього методу безпілотники навчалися швидше, споживаючи при цьому менше енергії. Наступним кроком стане тестування автономних підводних човнів під управлінням ШІ не в басейні, а в океані.

Основні висновки:

  • Вчені з Університету Фліндерс розробили новий метод навчання автономних підводних човнів орієнтуванню на глибині та досягненню зазначених цілей за допомогою алгоритмів штучного інтелекту.
  • Новий метод дозволяє підводним човнам швидше навчатися і споживати менше енергії.
  • Наступним кроком стане тестування автономних підводних човнів під управлінням ШІ в океані.

Довідково:

Можливі застосування:

  • Нова технологія може бути використана для створення автономних підводних човнів, які можуть виконувати різноманітні завдання, такі як дослідження океану, картографування морського дна, а також військові операції.
  • Нова технологія може також бути використана для підвищення ефективності роботи існуючих підводних човнів.

  • #ШІ
  • #GPS
  • #технології
2023-12-19 11:25:56