Карта допомогла ідентифікувати вал часів Київської Русі

Знайшли рів Передгороддя давнього Чернігова. Його виявили під час земляних робіт із реконструкції водогону по вулиці Любецькій.

Візіком,  maps API, Чернігів,

Про це пише Час Чернігівський, повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на shotam.info.

Як повідомив археолог Ігор Ігнатенко, рів являв собою частину конструкцій оборонної лінії, й був виритий ще за часів Київської Русі, коли Чернігів досяг піку своєї могутності.

Археолог припускає, що ймовірно, це сталося в першій половині 12 століття. Однак княжа міжусобиця середини 12 століття, що переросла, по-суті, в громадянську війну, пригальмувала розвиток Чернігова. Негаразди, які охопили наш край у наступному 13 століття – монгольське нашестя, пандемії, зміна клімату, перетворили Чернігів у маленьке містечко. Й лише у 19 столітті Чернігів перетнув границі давньої забудови.

Розкопки показали, що Передгороддя давнього Чернігова було обведене справжнім оборонним ровом. У давнину в цьому місці рівень ґрунту був вищий за нинішній, а отже глибина та ширина рову були більшими, ніж ті що ми можемо побачити на фото. На південь від рову (в бік перехрестя вулиць Любецької та Гетьмана Івана Мазепи) мав знаходитися вал споруджений з ґрунту, вийнятого при викопуванні рову. На горі валу повинна була стояти дерев’яна фортечна стіна, — пояснює археолог Ігор Ігнатенко.

За словами Ігоря Ігнатенка, здогадку про спорудження рову саме у 12 столітті підтверджують уламки керамічних посудин знайдені на дні рову, та його розташування – рів проходить через територію курганного могильника 11 століття, так, що одні кургани опинилися в межах міста, а інші «за городом».

Про існування «Дальнього валу» навколо міста писав історик 18 століття – Опанас Шафонський:

Згадували про цей вал у 19 століття М. Марков, М. Маркевич, С. Котляров, котрі на власні очі бачили залишки валу. Але активне господарювання чернігівських містян призвело до того, що вже з другої половини 19 століттявал зник, а разом із ним і знання про те, де він проходив. Підказку вченим надавала лише одна карта «Губернскаго города Чернигова» 1780- х років, на якій була нанесена частина маршруту старовинного валу.

2023-04-17 15:10:41