Давній секрет червоного барвника розкрито: у печері Черепів знайдено 3800-річні текстильні фрагменти

Унікальна знахідка в ізраїльській печері Черепів дозволила вченим розкрити давню таємницю виробництва червоного барвника.

Серед текстильних фрагментів віком 3800 років, знайдених у печері, було виявлено сліди дорогоцінного барвника, отриманого з лускатих комах виду Kermes vermilio.

Візіком, maps API, карта,

Джерело: newsweek.com

Деталі:

Це відкриття, детально описане в журналі Journal of Archaeological Science: Reports, свідчить про те, що технологія виробництва червоного барвника з цих комах була відома вже в Середньому бронзовому віці. Такий барвник вважався одним із найдорожчих у давньому світі і використовувався для фарбування одягу знатних осіб.

"Незважаючи на свої малі розміри, ці текстильні фрагменти мають величезне значення для науки", – зазначає Наама Сукеник, провідний автор дослідження. – "Вони доводять, що люди вже в ті давні часи володіли досить складними технологіями фарбування тканин і мали розвинені торговельні зв'язки".

Довідково:

Вивчення знайдених фрагментів дозволило встановити, що червоний колір був отриманий з висушених тіл самок комах Kermes vermilio, які живилися соком дуба кермесового. Збір цих комах був трудомістким і тривав лише один місяць на рік, що робило отриманий барвник особливо цінним.


  • #археологія
  • #Ізраїль
  • #карта
2024-08-01 11:21:06