Стародавня небесна карта знайдена в Італії

Castelliere di Rupinpiccolo, стародавнє городище, розташоване в італійській провінції Трієст, дивує новим відкриттям: небесною картою, датованою 4 століттям до нашої ери.

Ця знахідка робить її однією з найдавніших відомих небесних карт, знайдених в Італії.

Візіком,  maps API, карта,

Джерело: heritagedaily.com

Деталі:

Що таке Castelliere di Rupinpiccolo?

Це укріплене поселення, що виникло в епоху середньої бронзи. Археологічні дані свідчать про те, що воно було заселене впродовж залізного віку, поки не було остаточно покинуте близько 5 століття нашої ери.

Відкриття небесної карти:

Два великі круглі камені діаметром 50 сантиметрів, виявлені біля входу до городища, дослідили Паоло Моларо з INAF та дослідники з Університету Ка' Фоскарі у Венеції та ICTP.

Один із каменів зображує сонце. На іншому вирізьблена небесна карта, яка, як вважають, зображує небо над Рупінпікколо 2500 років тому.

Деталі небесної карти:

  • На камені виявлено 29 гравюр, які точно відповідають сузір'ям Скорпіона, Оріона, Плеяд і Кассіопеї.
  • Кути вирізів на камені свідчать про те, що різьблення, ймовірно, робила одна людина за допомогою молотка та рудиментарного металевого долота.
  • Одна з зірок, вигравірованих на камені, Тета Скорпіона, з часом стала невидимою з Castelliere di Rupinpiccolo через її низьке розташування на горизонті.
  • Дослідники змогли змоделювати нічне небо 400 року до н.е. і підтвердили, що цю зірку можна було спостерігати з городища.

Особливий знахідка:

29-та гравюра не співвідноситься з жодним сузір'ям. Дослідники припускають, що це може бути зображення наднової зірки, тимчасового явища, яке з'являється на небі протягом кількох днів або місяців, а потім зникає.

Довідково:

Потенційні наслідки:

Якщо 29-та гравюра дійсно зображує наднову, дослідники сподіваються, що, відстеживши її розташування на нічному небі, можна буде знайти чорну діру, що залишилася після вибуху. Це відкриття кидає нове світло на астрономічні знання та світогляд людей, які населяли Castelliere di Rupinpiccolo 2500 років тому.


  • #історія
  • #архелогія
  • #карта
2024-04-17 12:04:09