2000-річні наскельні малюнки були маркерами території у Південній Америці

Використовуючи фотографії та зйомки з дронів, археологи повністю нанесли на карту серію стародавніх наскельних малюнків у Колумбії та Венесуелі. Серед них - найбільша в світі монументальна гравюра, що зображує змію довжиною 42 метри.

Візіком,  maps API, карта,

Джерело: livescience.com

Деталі:

Ці шедеври, на яких зображені як людські, так і тваринні мотиви, розташовані вздовж верхньої та середньої течії річки Оріноко. Дослідники вважають, що їхнє розташування було навмисним, адже вони пролягали вздовж важливого торгового та туристичного маршруту, відомого як пороги Атурес.

"Одна з інтерпретацій полягає в тому, що це було пов'язано з територіальністю", - сказав Live Science провідний автор Філіп Ріріс, старший викладач кафедри археологічного та палеоекологічного моделювання в Університеті Борнмута в Англії. "Це був спосіб позначити свою територію та сказати, що це наш домен".

Дослідники не впевнені, хто створив ці гравюри, але знають, що деякі з них, зосереджені на зміях, таких як удави та анаконди, "відігравали важливу роль у міфах і віруваннях місцевого корінного населення".

Один великий мотив змії, зокрема, привернув увагу дослідників, оскільки він нагадував схожий малюнок, надряпаний на шматку кераміки, знайденому в цьому районі під час попередніх розкопок. Судячи з кераміки, наскальному малюнку приблизно 2000 років.

Хоча більшість місць були відомі дослідникам раніше, вони виявили кілька нових під час проекту картографування.

"Більше ніде в світі ми не бачимо наскельного мистецтва такого розміру", - сказав Ріріс.

Довідково:

Дослідницька група планує співпрацювати з місцевими групами корінного населення, щоб забезпечити захист наскельного мистецтва, адже регіон стає більш відкритим для туризму.


  • #археологія
  • #територія
  • #маркери
2024-06-10 10:29:02