Вчені створили 3D-карту галактики M87

У центрі цієї еліптичної галактики розташована знаменита надмасивна чорна діра, яку кілька років тому вперше змогли сфотографувати астрономи.

Візіком,  maps API, 3D, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на focus.ua.

Уперше вченим вдалося створити тривимірну карту величезної еліптичної галактики M87, і завдяки цьому стало зрозуміло, що вона формою нагадує гігантську картоплину, пише Space.

За допомогою даних космічного телескопа "Габбл" та Обсерваторії Кека на Гавайських островах учені створили першу 3D-карту однієї з найбільших відомих галактик – М87. Вона розташована на відстані 55 млн світлових років від нас, і в її центрі перебуває вже знаменита надмасивна чорна діра M87*. Ця чорна діра стала першою в історії, яку змогли сфотографувати безпосередньо.

Завдяки новим даним учені з'ясували, що одна з найближчих до нас величезних еліптичних галактик не має симетричної форми. Натомість галактика M87 має тривісну форму, чим дуже нагадує звичайну картоплю.

Уже 100 років астрономи класифікують галактики за їхньою формою. Але форму еліптичних галактик визначити дуже складно. Але вченим із Каліфорнійського університету в Берклі, США, нарешті вдалося це зробити.

За словами вчених, маса галактики М87 приблизно в 10 разів більша за масу Чумацького Шляху, тобто нашої галактики. Астрономи вважають, що ця галактика виросла до своїх гігантських розмірів завдяки поглинанню сусідніх галактик меншого розміру. Внаслідок таких злиттів відбулося об'єднання кількох центральних чорних дір, тому сформувався такий гігантський чорний монстр як M87*.

2023-05-11 13:05:41