Понад 870 літаків у Балтійському регіоні втратили сигнал GPS: ймовірна "гібридна війна" РФ

Протягом 46 годин понад 870 літаків, що курсували у Балтійському регіоні, зазнали проблем з сигналом GPS та супутнім обладнанням. Цей інцидент може бути частиною гібридної війни, яку веде Росія.

Джерело: espreso.tv

Деталі:

Шведський OSINT-аналітик Маркус Джонсон повідомив, що протягом 46 годин система РЕБ "Baltic Jammer" працювала у Балтійському регіоні, що призвело до втрати сигналу GPS у 873 літаків, більшість з яких – пасажирські. У 43 випадках GPS-навігація була недоступна понад дві години.

Журналіст Der Spiegel Матьє фон Рор підтвердив цю інформацію та назвав інцидент "гібридною війною" з боку Росії.

14 березня британські ЗМІ оприлюднили дані про те, що Росія заглушила сигнал GPS на літаку, яким міністр оборони Великої Британії Ґрант Шаппс летів до Польщі та назад.

Під час польоту в районі Калінінградської області сигнал GPS був порушений протягом 30 хвилин, і пілоти змушені були використовувати альтернативні методи навігації. Те ж саме повторилося на зворотному шляху.

На початку року Польська аеронавігаційна служба зафіксувала аномалії в роботі GPS поблизу України та на північно-західному кордоні Росії.

Прокремлівські ЗМІ звинувачують НАТО в навмисному порушенні сигналу GPS, щоб приховати розгортання своїх військ.

Країни НАТО впевнені, що Росія випробовує способи глушіння сигналів літаків, і це є частиною "гібридної війни".

Командувач Силами оборони Естонії Мартін Херем також вважає, що Росія стоїть за збільшенням випадків глушіння супутникових сигналів у Східній Європі.

Американський інститут вивчення війни повідомляє, що російська система РЕБ глушить сигнали GPS на території Польщі та Балтійського регіону, де нещодавно зафіксували масштабні збої.

Довідково:

Цей інцидент свідчить про те, що Росія продовжує використовувати гібридні методи ведення війни, які ставлять під загрозу безпеку польотів та життя людей.


  • #маршрут
  • #навігація
  • #GPS
2024-03-19 11:24:15