Картографування за допомогою корінних народів допомагає захисту басейну Конго

Народ бака в басейні Конго має цікавий погляд на свій ліс. Вони сприймають природу як мережу.

Вони знають, як види впливають один на одного і як погода впливає на все. Ці глибокі знання корінного населення життєво важливі для зусиль щодо сталого розвитку в Центральній Африці та в усьому світі.

Існує величезна різниця в тому, як вони бачать ліс, — розповів Томас Сміт, професор екології та еволюційної біології Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (UCLA).

З середини 1980-х років Сміт працював із місцевими експертами Baka. Для цього він заснував Інститут басейну Конго (CBI).

Гіди Бака дізналися про інструменти картографування та методи збереження, і тепер ці «професори лісу» працюють разом зі Смітом та його командою, записуючи свої знання за допомогою технології географічної інформаційної системи (ГІС) .

Польові нотатки путівників Бака розповідають про розташування рослин і дикої природи, а також про сезонні цикли та взаємодії. Ці знання корінного населення об’єднані на картах ГІС разом із даними урядових міністерств, університетських дослідників, природоохоронних організацій та інших місцевих експертів.

Очільникам племені карти допомагають інформувати майбутні покоління про взаємозв’язки у лісі.

Оскільки погодні умови змінюються і види переміщуються, карти допоможуть зберегти ліси, особливо в місцях, куди види переселятимуться, щоб адаптуватися до нового клімату.

Ліс стикається з фундаментальними проблемами, — сказав Сміт, - Люди Бака є нашими інтерпретаторами, щоб зрозуміти, у якому напрямку рухатися.


#картографування #ГІС #карти

2023-10-03 16:46:57