15% українських водіїв використовують російські застосунки для навігації

За результатами моніторингу Громадської спілки «Асоціація відповідальних перевізників», 15% водіїв служб таксі та приватних авто використовують російські мобільні застосунки для навігації під час поїздки.

Візіком,  maps API, карти, навігатори,

Про це повідомили автори дослідження, передають Новини картографії від Візіком з посиланням на ain.ua.

Серед найбільш поширених –

  • 2GIS,
  • «Яндекс.Карти
  • і Навігатор»

– які опосередковано підконтрольні уряду російської федерації. Такі застосунки збирають персональні дані водіїв, у реальному часі, передають державі-агресору інформацію про скупчення автотранспорту на дорогах, перешкоди (у тому числі блокпости), про маршрути вільні від перешкод. Деякі збирають інформацію про плани окремих будівель, поверховість, входи та виходи.

За словами авторів дослідження, найбільші ризики у зв’язку з цим несуть міста Харків, Одеса, Дніпро, де частка користувачів відповідних додатків порівняно з іншими аналогами сягає 42-58%.

Зв’язок між додатками та державними органами РФ справді є: у червні 2020 року 72% акцій «2ГІС» купив державний російський «Сбербанк». Як пише Олександр Дяченко з «Асоціації відповідальних перевізників» у колонці для Європейської правди», головний офіс «2ГІС» знаходиться в Новосибірську. Основне джерело доходів компанії «2ГІС» — продаж рекламних місць на карті і в довіднику.

Застосунки частково обмежені в Україні, адже працюють або з VPN або через мережі провайдерів, які досі не заблокували доступ до російських сайтів. Обидва застосунки свого часу були достатньо популярними і до початку воєнної агресії та часткового блокування часто переважали за кількістю користувачів інші аналоги.

Зрештою, розробники обох застосунків докладають зусиль і витрачають гроші аби залишатися на ринку України хай навіть і у збиток собі, — пояснює Олександр Дяченко.

У серпні асоціація звернулась до РНБОУ, МВС, СБУ та в інші державні установи та надала вичерпну інформацію щодо загроз національній безпеці, пов’язаних з діяльністю на території України юридичних осіб, підконтрольних уряду держави-агресора. У Мінцифри вже відповіли, що звернулось до Google та Apple з метою сприяння вирішенню ситуації щодо припинення використання водіями 2GIS та «Яндекс.Карти» на всій території України.

Читайте нас також:

2022-10-19 14:08:56