У Чернівцях презентували атлас мінеральних вод краю

2 травня, у Чернівцях презентували атлас мінеральних вод краю «Сила природи». У ньому описано властивості мінеральних вод Буковинського краю та рекреаційний потенціал розвитку области.

Візіком,  maps API, Чернівці, атлас,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на shpalta.media.

Голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко заявив, що умови для наших воїнів, ветеранів та всіх тих, хто цього потребує, потрібно створювати вже сьогодні. Зокрема йдеться про оздоровлення та реабілітацію.

У нас мало оздоровчих санаторіїв, а комунальних ще менше, на відмінну від інших областей, — зауважує Бойко.

Незважаючи на те, що багато регіонів України використовують уже понад двісті років корисні властивості своєї природи, атлас природно-лікувальних ресурсів, де показано потенціал кожної територіальної громади для розвитку, видали в Україні вперше.

Про це розповіла Тетяна Безверхнюк, заступниця директора Єдиної державної установи «Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології МОЗ України».

Для цього необхідно було підняти архіви за 50 років, поспілкуватися з геологами, фізіологами та медиками. Дуже часто запитують: “А скільки в Чернівецькій області природних лікувальних ресурсів?” Чернівецька область не настільки багата на джерела та родовища мінеральних вод, до прикладу, як Львівська. Але ми повинні казати не про кількість, а якість та унікальність. Буковина володіє унікальними родовищами сульфідних і йодобронних вод. Вони є найсильнішим капіталом, який ми сьогодні можемо використати, — каже Тетяна Безверхнюк.

Також вона зазначила, що їх варто використовувати для профілактики хронічних захворювань. Йодобронні води мають найбільші родовища у Вижницькому районі. Також вони є природним засобом для профілактики ендокринологічних захворювань. Сульфідні води унікальні за складом мінеральних і хімічних сполук. Їх використовують у реабілітації опорно-рухового апарату.

2023-05-03 14:36:33