Супутникові знімки допомогли виявили лагуни з мікробами в пустелі Атакама

У пустелі Атакама, яка знаходиться на північному заході Аргентини, вчені виявили систему кристально-чистих лагун та соляних рівнин.

Джерело: zn.ua

Деталі:

Ця екосистема, яка не схожа ні на що, що будь-коли бачили вчені, може пролити світло на зародження життя на Землі та Марсі.

Лагуни знаходяться на висоті понад 3660 метрів над рівнем моря. У цьому суворому середовищі, де панують велика висота, посушливі умови та пекуче сонце, виживають лише деякі рослини та тварини.

Вчені виявили лагуни випадково, вивчаючи супутникові знімки пустелі. Вони пройшли кілька кілометрів безплідним ландшафтом, перш ніж побачили їх.

«Це не схоже ні на що, що я коли-небудь бачив, та й взагалі на все, що будь-коли бачив будь-який учений», — сказав Брайан Хайнек з Університету Колорадо в Боулдері.

Система лагун займає 10 гектарів. Під поверхнею лагун дослідники помітили невеликі пагорби, вкриті зеленими мікробними наростами. Пагорби досягають 4,6 метра в поперечнику.

За словами Хайнека, ці пагорби можуть бути строматолітами — складними спільнотами мікробів, чиї виділення твердіють у шари гірських порід. Строматоліти існували на Землі ще в архейському періоді, коли в атмосфері не було кисню.

Строматоліти досі утворюються в різних морських і прісноводних довкіллях, але вони виростають набагато менше, ніж їх древні аналоги. Кургани в лагунах Атаками за розміром були близькими до архейських строматолітів, які, як показують відкриття скам'янілостей, виростали до шести метрів заввишки.

Строматоліти Атаками переважно складалися з гіпсу — мінералу, що часто зустрічається в скам'янілих строматолітах, але відсутній у сучасних зразках.

Холмисті утворення, просочені солоними, кислими водами лагун і обпалені сильною сонячною радіацією, містили два типи мікробів: зовні були покриті шарами бактерій, що називаються ціанобактеріями, а на поверхні процвітали співтовариства одноклітинних організмів, відомих як археї.

«Якби життя колись розвинулося на Марсі до рівня скам'янілостей, воно було б саме таким. Розуміння цих сучасних угруповань на Землі може дати нам інформацію про те, що нам слід шукати при пошуку подібних особливостей у марсіанських породах», — сказав Хайнек.

Довідково:

Це відкриття може мати важливі наслідки для наших уявлень про зародження життя на Землі та Марсі. Воно показує, що життя може виникнути і процвітати в найсуворіших умовах.


#супутниковізнімки

2023-12-13 10:54:08