Супутникові знімки Planets Lab і вибухи у Севастополі: що відомо

В суботу в районі Севастополя відбулося одразу декілька потужних вибухів. Спочатку російська пропаганда намагалася переконати, що це «планові військові навчання».

Але досить швидко цю версію в РФ «поправили» на заяву про масовану атаку російських військових суден в акваторії окупованого Севастополя, в якій нібито приймали участь дев’ять БПЛА і сім безпілотних катерів-камікадзе.

Візіком,  maps API, Севастополь, знімок, супутник, карта, дрон,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на forbes.ua.

Пізніше в мережі з’явилися відео з автономних плавзасобів, які безпосередньо здійснювали атаку, а на одному з відео навіть розпізнали російський фрегат «Адмірал Макаров» в момент удару, який фактично замінив місце потопленого крейсера «Москва».

Попри наявність чисельних відео і фото в цій історії ще багато невідомих.

Які результати атаки

  • Точних відомостей про результати атаки поки немає. Російська пропаганда заявила, що після вибухів пошкоджено лише один тральщик «Іван Голубець».
  • Незалежні розслідування на основі фотографій і відео говорять про щонайменше три пошкоджених судна.
  • На момент атаки, за даними супутникових знімків, в акваторії Севастополя перебувало щонайменше дев’ять військових кораблів (в тому числі два фрегати) та два підводних човни, один з яких знаходився в сухому доці (очевидно на ремонті).
  • В одному з кораблів, які видно з відеокамери дрона за кілька секунд до влучання, було опізнано фрегат «Адмірал Макаров».

Читайте нас також:

2022-10-31 12:44:09