Вкрадену росією в Україні археологію нанесли на карту

Видання "Тексти" знайшло у відкритих онлайн-каталогах двох російських музеїв 110 тисяч археологічних знахідок, які Росія вивезла до себе в різні історичні періоди.

Цифра неточна через неповні описи експонатів. Зокрема, в "Ермітажі" зберігається скарб із Полтавщини, який є найкоштовнішим зі знайдених за всю історію Російської імперії, а згодом і СРСР.

Візіком,  maps API, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на suspilne.media.

В онлайн-колекціях музею "Ермітаж" (Санкт-Петербург) та Державного історичного музею Росії (Москва) команда "Текстів" знайшла 110 тисяч археологічних знахідок, які в різний час вивезли з території сучасної України. Переважно це відбувалося до проголошення незалежності України в 1991 році, хоча є й винятки.

Навіщо Росії пам'ятки України?

Як наголошує видання, вивезені експонати мали б показати "зв’язок сучасної Росії з Руссю" та нібито глибоке історичне коріння росіян. Росія стирала місцеву історичну пам'ять і бажала привласнити прадавню історію України, епоху палеоліту, Трипілля, античну та скіфську добу. Якщо всі археологічні знахідки, які є підтвердженням історичних подій на певній місцевості, вивезти, то може скластися враження, начебто на колонізованих Росією територіях ніколи нічого вартісного не відбувалося до приходу Російської імперії.

Українські знахідки потрапляли і до музеїв інших країн: Польщі, Швеції, Литви, Австро-Угорщини, Німеччини та США. Здебільшого це відбувалося за трагічних обставин і нерідко — через територію Росії, зауважують автори розслідування "Текстів".


#карта

2023-09-22 15:00:05