Археологи з Польщі виявили стародавні індіанські петрогліфи в США

Польські археологи з Ягеллонського університету виявили на території США, на кордоні штатів Колорадо і Юта, стародавні індіанські петрогліфи. Це важливе відкриття, оскільки воно дає нові відомості про історію і культуру корінних народів Північної Америки.

Джерело: life.pravda.com.ua

Деталі:

Одним з найважливіших відкриттів команди археологів стали невідомі петрогліфи на висоті 800 метрів над рівнем моря. Ці петрогліфи, які використовувалися для астрономічних спостережень і визначення календаря в XIII столітті, змінили уявлення вчених про чисельність населення і релігійні практики того періоду.

Найстаріші з петрогліфів, на яких зображені воїни і шамани, датуються III століттям нашої ери. Більшість петрогліфів належать до XII-XIII століть. Дослідження проводилися в комплексі поселень Касл-Рок-Пуебло, який відомий своїми доколумбовими поселеннями, що побудовані в скельних нішах або висічені в стінах каньйон Ці різьблені зображення мають різноманітні форми, включаючи складні геометричні фігури та спіралі. На них здебільшого зображені шамани, воїни, бізони, олені і гірські барани, а на деяких – сцени полювання.

У XV-XVII століттях, коли цю територію населяло плем'я Уте, на наскельних панно почали з'являтися великі сюжетні сцени полювання на бізонів, гірських баранів та оленів. Пізніше там почали зображувати коней, що знаменує період іспанських завоювань, до яких ці тварини були невідомі корінним жителям Північної Америки.

Серед найновіших наскельних малюнків – підпис 1936 року Айри Катхейра – знаменитого ковбоя, відомого не лише в Юті чи Колорадо, а й в Арізоні та Нью-Мексико.

Довідково:

Польська команда археологів продовжує дослідження, і вони сподіваються на подальші відкриття. Вони також тісно співпрацюють з місцевими групами корінних американців, щоб краще зрозуміти іконографію та мистецтво корінних народів.


  • #3D
  • #карта
  • #LIDAR
2023-12-18 10:30:23