Історики адаптували до сучасної карту повстанського руху в радянській Україні у 1920-1921 рр.

Карта повстанського руху в радянській Україні у 1920-1921 рр. свідчить про скоординованість і злагодженість дій повстанців.

Візіком,  maps API, карта повстанського руху

Про це йдеться у статті Юрія Юзича «Карта повстанського руху в радянській Україні у 1920-1921 рр. Публікується вперше», передають передають Новини картографії від Візіком з посиланням на Історичну правду.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Гортаючи львівську газету "Рідний край" за 1921 рік, нарешті, вдалось знайти оглядову карту-схему. На першій сторінці числа за 19 червня надруковано мапу із районами базування та приблизним чисельним складом повстанських загонів. Саме ця карта, доповнена додатково іншими віднайденими матеріалами, і є основою цієї публікації, розповів він.

Візіком,  maps API, карта повстанського руху

Сучасний апгрейд мапи виготовив волонтер Андрій Карбівничий. Спершу був задум просто осучаснити те, що надрукував "Рідний край". Але в процесі підготовки виявлено й інші схеми повстанського руху, які тепер візуалізовано в одному зображенні.

Візіком,  maps API, карта повстанського руху

ЦДАВО опублікувало схему повстанського руху – додаток до наказу Головного отамана війська УНР С.Петлюри від 27 вересня 1920 року. Цим наказом затверджено "Положення про організацію повстання на Правобережній Україні". Тобто розгортався системний антирадянський партизанський рух, підтримуваний УНР.

Візіком,  maps API, карта повстанського руху

Лише апарат повстанського руху, включаючи районний рівень, мав налічувати біля 600 осіб. Відповідні зміни відображає "Схема організації розвідчої сіті", із відображеними лініями зв'язку та межами повстанських районів. Опублікували цю схему Ярослав Файзулін та Віталій Скальський.

Візіком,  maps API, карта повстанського руху

Унікальним джерелом для доповнення карти стала "Схема єврейських організацій по допомозі повстанцям у боротьбі з Великоросією", яка зберігається у Вроцлаві (Польща). Відшукали її у Національній установі імені Оссолінських і опублікували – Марина Палієнко та Ігор Срібняк. Зусиллями А. Карбівничого вдалось ідентифікувати та географічно прив'язати фактично усі осередки, позначені на цій схемі.

Візіком,  maps API, карта повстанського руху

За сприяння ЦДАВО вдалось відшукати схему повстансько-партизанської організації УНР у радянській Україні від 10 серпня 1921 року. Ця схема публікується вперше. На ній числами позначено повстанські загони (збереглась і відповідна розшифровка), а також, паралельною нумерацією, повстанські організації в населених пунктах (розшифровки виявити не вдалось).

Візіком,  maps API, карта повстанського руху

Читайте також:

2020-11-03 12:54:05