Історія окупації Запорізької АЕС перемогла на конкурсі: допомогли супутникові знімки

Історію про те, як росіяни окупували найбільшу в Європі АЕС, відзначили у спеціальній номінації від Bihus.Info «Одним фронтом» на 14-му щорічному українському конкурсі професійної журналістики “Честь професії”.

Візіком,  maps API, Запоріжжя, АЕС, знімки,

Про повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на texty.org.ua.

Цей матеріал – результат співпраці команди ТЕКСТІВ та Запорізького центру журналістських розслідувань.

В проєкті відтворена хронологія подій в Енергодарі та на ЗАЕС: від першого дня повномасштабного вторгнення росіян до кінця 2022 року (історію оприлюднено наприкінці січня 2023-го).

Автори ретельно дослідили супутникові знімки, зібрали та верифікували інформацію про дії російської армії у кожній споруді, на кожній ділянці на території Запорізької атомної електростанції – результат цієї роботи відображений на інтерактивній карті.

Окремий аспект у цьому матеріалі – обстріли ЗАЕС та українських міст, що обстрілюються з території станції.

Візіком,  maps API, Запоріжжя, АЕС, знімки,

Довідково:

  • Численні фортифікаційні укріплення, виявлені на супутникових знімках, свідчать про те, що з березня 2022 року росіяни почали активно використовувати територію станції та її околиці для облаштування вогневих позицій.
  • Щоб зрозуміти логіку обстрілу росіянами ЗАЕС та околиць, варто подивитися на карту ліній високовольтних передач: вони щосили намагалися від’єднати станцію від української електромережі, аби спрямувати вироблену електроенергію до раніше окупованого Росією Криму.
2023-06-06 14:43:44